2024. 10. 16. Szerda Gál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Orbán Balázs: Az EU nem segíti azokat a tagállamokat, amelyek fellépnek az illegális migrációval szemben, hanem bünteti őket + videó

Magyarország büszke nemzeti identitására és az értékekre, amelyeket generációk óta saját magának vall. Ezen értékekért érdemes küzdeni, és európai szinten is képviselni azokat - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója szerdán Brüsszelben.

  • Orbán Balázs: Az EU nem segíti azokat a tagállamokat, amelyek fellépnek az illegális migrációval szemben, hanem bünteti őket + videó

Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli képzési központjának konferenciáján elmondta: az esemény célja, hogy megvitassák, "hogyan lehet ellentartani azoknak a nyugati világban tapasztalható negatív tendenciáknak", amelyek szerint a történelem "egy idejétmúlt valami", a nemzeti identitás pedig egy eltörlendő dolog.

Azt mondta, ezek a trendek elsősorban a liberális politikából építkeznek, és komoly problémákat okoznak a nyugati oktatási rendszerben és a médiában is. "Egyes országok meg akarják tagadni múltjukat, identitásukat és azokat az értékeket, amelyeket az előző generációk fontosnak tartottak, sőt harcoltak értük" - mutatott rá.

Felhívta a figyelmet, hogy "a múltat végképp el kell törölni" kifejezés a történelem folyamán sokszor felszínre jött, általában az elnyomó totalitárius ideológiák koncepciója volt, tehát a történelmi tapasztalatok is amellett szólnak, hogy harcolni kell ezen tendenciák ellen.

Orbán Balázs szerint a 2015-ös migrációs válság idején, amikor 400 ezer ember próbált átjutni illegálisan a magyar határon, a kormány észlelte, hogy nem rövid távú humanitárius krízisről van szó. Magyarország ugyanis arra a történelmi tapasztalatra épített, amikor hosszú évszázadokon keresztül a keresztény civilizációt védte az ottomán világgal szemben.

"Népvándorlásszerű migrációs mozgásokról van szó, amelyeket, ha nem állítunk meg, akkor el fogják pusztítani azt az európai kultúrát, meg azt a magyar kultúrát, amit mindannyian szeretnénk megvédeni. Ezért a történelmi tapasztalatokból kiindulva képesek voltunk egy sikeres határvédelmi stratégiát felépíteni" - tette hozzá.

Úgy folytatta: egyes nyugat-európai országok éppen a múlt tapasztalatainak figyelmen kívül hagyása miatt adhatnak rossz válaszokat az illegális migráció problémáira.

Továbbra is több százezer ember akar bejutni évente az Európai Unióba, akik soha nem fognak visszatérni a származási országukba - folytatta. A korábbi elhibázott döntések következményeként pedig egyes nyugat-európai országokban többmilliós olyan populáció él, amely társadalmi értelemben nem integrálódott. Életmódjuk közbiztonsági, terrorizmussal és antiszemitizmussal összefüggő problémákat okoz napi szinten, amelyre nagyon nehéz reagálni - tette hozzá.

Rámutatott: míg a nyugat-európai országok ezen probléma kezelésére fókuszálnak, Magyarország annak megelőzésére, valamint arra, hogy kívül tartsa az illegális migránsokat.

Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság és az uniós bíróság döntéséből fakadóan Magyarországnak 200 millió eurós, továbbá napi szinten 1 millió eurós büntetést kell azért fizetnie, mert eredményes határvédelmi rendszert működtet. "Jelen pillanatban az uniós intézmények valójában migrációbarát politikát valósítanak meg napi szinten, és az EU nem segíti azokat a tagállamokat, amelyek fellépnek az illegális migrációval szemben, hanem kifejezetten bünteti őket" - jelentette ki. Nyomatékosította, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű: az illegális migrációt az unió határain kívül kell kezelni.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban hibásnak nevezte a konfliktusra adott uniós választ.

"Rengeteg ember halt meg, rengetegen hagyták el az országot. Ukrajna több területet veszített, mint amennyit a háború kitörése előtt elbitoroltak az oroszok tőle, és itt kopogtat a harmadik világháború kitörésének veszélye" - taglalta. Véleménye szerint alternatív megközelítést kellene alkalmazni, amely a béketárgyalásokról és a tűzszünetről szól.

"Magyarország óriási nyomás alatt áll a háborúpárti európai elit részéről, amely azt szorgalmazza, hogy álljunk be a sorba. Mi minden egyes alkalommal megpróbáljuk meggyőzni őket, hogy változtassanak a hibás stratégián, és nem fogjuk ezt feladni" - zárta nyilatkozatát Orbán Balázs.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor részt vesz az EU és Öböl-menti országok csúcstalálkozóján, majd az Európa Tanács ülésén + videó

Orbán Viktor részt vesz az EU és Öböl-menti országok csúcstalálkozóján, majd az Európa Tanács ülésén + videó

A Napi aktuális vendége Kalas Vivien, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa volt, akivel Velkovics Vilmos műsorvezető ezekről a témákról beszélgetett: csütörtökön kezdődő EU-csúcs: migrációs kihívások, Ursula von der Leyen levele a tagállamoknak, versenyképesség, Ukrajna támogatása, öböl-menti országok uniós konferencia.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb és újabb feltételeket támasztottak + videó

Újabb és újabb feltételeket támasztottak + videó

Csütörtökre tették a jogállamisági, Magyarországot támadó vitát is, azonban ezen Bóka János miniszter nem tud részt venni, hiszen köztudott, hogy holnap lesz az európai csúcs is, amin neki kötelező a részvétel a miniszterelnök mellett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!