2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Bayer show 04:40

Külföld

Önkormányzati választásokat tartanak ma Angliában + videó

Önkormányzati választásokat tartanak ma Angliában. A szavazás csak a tartomány kisebb részére terjed ki, de a közelgő országos parlamenti választások előtt az eredmény jelzés-értékű lesz a parlamenti pártok számára.

  • Önkormányzati választásokat tartanak ma Angliában + videó

Ha csütörtök van, akkor szavazás. Az Egyesült Királyságban évtizedek óta minden választást a hét közepén tartanak, és hétköznap lévén reggel hét órától egészen este tízig lehet szavazni. A mostani önkormányzati választás számszerűségét tekintve nem a legjelentősebb: csak az Angliai tartományt érinti, és a mintegy 17000 önkormányzati képviselői helyből mindössze 2600 sorsáról döntenek. A többi mandátumról még 2021-ben szavaztak a választók. Pontosabban alig több, mint egy harmaduk: a részvételi arány akkor 36 százalékos volt, ami jóval elmarad az országos parlamenti választások mögött.

A mai szavazás eredményét mégis árgus szemekkel fogják figyelni a pártok, mert alighanem ez lesz az utolsó nagyobb választás az idén őszre várható általános parlamenti választások előtt, amely alacsony érdeklődés mellett is jóval nagyobb mintavétel, mint egy-egy közvéleménykutatás. A felmérések egyébként Munkáspárti győzelmet jósolnak a parlamenti választásokra, így egy mai konzervatív választási siker lendületet adhatna Rishi Sunak miniszterelnök pártjának.

Ez azonban a felmérések szerint kevéssé valószínű. Sőt, egyesek arra számítanak, hogy a konzervatívoknak önkormányzati szinten súlyos vereséget kell majd elkönyvelniük. Ez pedig tovább fokozhatja a konzervatív párton belüli elégedetlenséget, olyannyira, hogy még a választások előtt meneszthetik Rishi Sunakot .

A mai szavazás által érintett legjelentősebb poszt London főpolgármesteri széke, ahol Sadiq Khan már két terminust szolgált, és bár sokan nincsenek megelégedve a teljesítményével – különösen nem a közbiztonság és a városi közlekedésszervezés terén –, a felmérések szerint neki nem kell aggódnia a pozíciója miatt.

A biztos végeredményt azonban csak a hét végén tudhatjuk meg, mert szemben a parlamenti választásokkal, ahol az urnák zárása után azonnal megkezdődik a szavazatszámlálás, itt a legtöbb körzetben csak pénteken vagy szombaton számolják össze a voksokat.

A szavazóhelyiségek előtt, mint itt is, táblák hirdetik, hogy a szavazáshoz arcképes igazolványra van szükség, ami más államokban magától értetődő lenne, a szigetországban azonban csak 2023 óta követelik meg a szavazó személyazonosságának igazolását, így az itten választók számára ez az első alkalom, hogy igazolványt kérnek tőlük.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt felhívása + videó

Bayer Zsolt felhívása + videó

A műsorvezető, publicista a HírTV képernyőjén keresztül a Bayer show-ban mondta el, hogy miért lesz fontos a jűlius elsejei Békemenet, hogy miért kell ott lenni és miért kell kiállni Európa mellett. Szerinte meg kell mutatni, hogy mi vagyunk a normalitás, sőt, hogy mi vagyunk az az Európa, amelyet érdemes és lehet szeretni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!