2019. március 20.,
szerda, Klaudia napja

Öngyilkos merénylő hajtott bele egy katonai konvojba

Hír TV

2019. február 15., péntek 15:27, frissítve: kedd 09:14

Iszlamista öngyilkos merénylő gyilkolt meg 46 indiai katonát Kasmír indiai részén. A terrortámadás után egy pakisztáni iszlamista csoport, a Dzsais-e-Mohamed jelentkezett elkövetőként. India szerint azonban a pakisztáni kormány is érintett a támadásban, ezért Iszlámábád elszigetelésére kérte a nemzetközi közösséget.

46 koporsó, egy nemzetet megrázó tragédia után – az indiai belügyminiszter és Kasmír kormányzója adták meg a hivatalos végtisztességet a terrortámadás áldozatainak.

„Úgy vélem, nemcsak mi, de az egész ország tiszteleg most a bátor katonák mártíromsága előtt” – mondta Rajnath Singh.

A vitatott hovatartozású területen évtizedek óta nem történt ilyen méretű terrortámadás, az akció veszélyes feszültséget szült azonnal a két atomhatalom, India és Pakisztán között. Hiába jelentkezett elkövetőként egy pakisztáni székhelyű iszlamista csoport, az indiai kormány magát Pakisztánt vádolja: állításuk szerint megdönthetetlen bizonyítékaik vannak erre.

„Ha szomszédunk, Pakisztán, amely a világ nagy része szemében egy elszigetelt állam, azt gondolja, hogy sikerült destabilizálnia Indiát, akkor nagyon téved. Soha sem lesz képes elérni ezt a célt, soha sem lesz ilyen” – mondta Narendra Modi, indiai miniszterelnök.

Az indiai kormány régóta azzal gyanúsítja Pakisztánt, hogy átenged határán Kasmírba iszlamista fegyvereseket, hogy India területén tevékenykedjenek. Ezt Pakisztán cáfolja.

A pénteki merényletben egy öngyilkos merénylő autójával belehajtott egy katonai konvojba, egy szállítóbuszt telibe talált, amely a robbanásban szinte teljesen megsemmisült.

Kasmír India és Pakisztán között fekvő, többségében muszlimok lakta terület, amelyet mindkét állam magának követel. Két részre osztották, egy indiai és egy pakisztáni irányítás alatt álló régióra, a köztük húzódó határvonal a világ egyik legveszélyesebb területe.