2023. 10. 02. Hétfő Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Olaszországban káoszhoz vezetett az idősek regisztráció nélküli oltása

Káoszhoz vezetett a 70-80 évesek regisztráció nélküli oltásának elindítása Olaszországban, miután a kormány korosztályok szerint programozta át a koronavírus elleni vakcinázást, elsőbbséget adva az időseknek - jelentette az olasz sajtó kedden.

  • Olaszországban káoszhoz vezetett az idősek regisztráció nélküli oltása

A lombardiai Milánóban az esős idő ellenére több órán át az utcán álltak hosszú sorban a hetvenöt év felettiek, akik a Baggio katonai kórházban kaptak védőoltást. Naponta 1200 oltást tudnak beadni reggel nyolc órától este nyolcig, és az oltóközpont hétvégén is dolgozik a korosztály beoltásának minél előbbi befejezésére. Az egymilliós városban eredetileg márciusra tervezték az idősek beoltását, ami a vakcinahiány miatt késett.

A dél-olaszországi Basilicata tartományban, Matera és Potenza városában csütörtökig tart a 60 és 79 év közöttiek regisztráció nélküli oltása. Az előzetes értesítés nélkül bejelentett vakcinázás tömegeket vonz: az oltási sátrat Katar ajándékozta, és az idősek AstraZeneca-oltásban részesülnek. Úgy nyilatkoztak, ahogy meghallották, hogy lehetőség van a vakcinázásra, rohantak az oltási állomásra, mivel a tartományban működtetett regisztrációs rendszer még el sem érte az ő korosztályukat. A helyi sajtó beszámolói szerint az idősek szinte megrohamozták az oltóállomást.

A rendkívüli járványbiztos, Francesco Paolo Figliuolo hétfőtől rendelte el a vakcinázás korosztályok szerinti átütemezését, mely szerint az oltási listák élére a nyolcvan év felettieket kell tenni, majd a hetvenes éveiben járó korosztályt kell vakcinázni, utánuk pedig a hatvan év felettiek következhetnek. Az olaszoknak eddig 15,6 százalékát oltották be első dózissal, a hetven év felettieknek 44 százalékát.

A kereskedelem és a vendéglátás újranyitásán dolgozó tartományok az idősebbek oltásának felgyorsítására regisztráció nélküli vakcinázást indítottak. A tízmilliós Lombardiában már több mint kétmillióan kaptak első dózist, közöttük több mint 546 ezer nyolcvan év feletti van, de a korosztályból meg százezren várnak oltásra.

Országosan valamivel kevesebb mint egymillió 90 év felettit oltottak be.

A 80 és 89 közötti korosztályban több mint négymillió ember kapott oltást, a hetven évesek között 1,6 millióan részesültek vakcinában, az ötvenévesek között 1,8 millióan. Több mint hárommillió egészségügyi dolgozót, több mint egymillió pedagógust és a fegyveres erők 244 ezer tagját oltották már be.

A továbbra is teljes zárlat alatti Campania régió kormányzója, Vincenzo De Luca értelmetlennek nevezte a korosztályok szerinti oltást. Bejelentette, hogy a nyolcvanasok vakcinázása után a gazdaságban dolgozók beoltására térnek át. A járványbiztos úgy reagált, hogy a tartományoknak az országosan egyeztetett vakcinázási programot kell követni. Figliuolo tábornok keddi nyilatkozata szerint júniusra 45 millió dózis érkezését várják.

December vége óta 13,2 millió olaszt oltottak be, és közülük 3,9 millióan kaptak már második dózist.

 

MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!