2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Olaszország szükségállapotot hirdetett ki a migrációs nyomás miatt

Olaszország fél évi országos szükségállapotot hirdetett ki, miután a húsvéti ünnepek alatt jelentősen megugrott az illegális bevándorlók száma - jelentette be kedden Nello Musumeci polgári védelmi miniszter.

  • Olaszország szükségállapotot hirdetett ki a migrációs nyomás miatt

A tájékoztatás szerint első körben ötmillió euró (1,9 milliárd forint) forrást szabadítanak fel az intézkedések finanszírozására.

"Tudatában vagyunk annak, mennyire komoly a migrációs jelenség, amely az idén mintegy háromszáz százalékkal nőtt. Világossá kell tenni, hogy a szükségállapot nem fogja megoldani a problémát, mert annak rendezéséhez az Európai Unió tudatos és felelősségteljes beavatkozására van szükség" - hangoztatta a tárcavezető.

A rendkívüli jogrend egyebek között az új befogadóközpontok létesítéséhez szükséges eljárások megkönnyítését szolgálja. "Az állami intézményrendszert teljesen leterhelő szükségállapotot élünk meg. A délolasz régiók önmagukban nem képesek megbirkózni ezzel a vészhelyzettel" - húzta alá Musumeci.

"Döntő jelentősége van, hogy Európa végre cselekedjen: éveken át csak beszélt, de egy ujját sem mozdította, elérkezett azonban az ideje annak, hogy az EU bizonyítsa, valóban egy unió, és a migránsokkal való szolidaritás nemcsak Olaszország, Spanyolország, Görögország, illetve Málta feladata" - hangoztatta Matteo Salvini kormányfőhelyettes.

A húsvéti ünnepek alatt péntektől hétfőig mintegy kétezer migráns érte el Lampedusa szigetét több mint negyven bárka fedélzetén. Tunézia partjai előtt, illetve a máltai felségvizeken 38-an vesztették életüket hajótörésekben, 18 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Lampedusa szigetén a befogadóközpont reménytelenül túlzsúfolt. A legfeljebb 400 ember elszállásolására szolgáló létesítményben jelenleg mintegy 1800 migráns tartózkodik.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!