2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Napi aktuális 04:00

Külföld

Olaszország és az Európai Központi Bank korábbi elnöke is támogatja az uniós veresenyképesség növelését + videó

Olaszország is támogatja a soros magyar EU-elnökség által beterjesztett európai versenyképességi tervezetet. Ezt támasztja alá a korábbi olasz miniszterelnök által Brüsszelnek benyújtott gazdasági javaslatcsomag is. Mario Draghi szerint éves szinten plusz 800 milliárd eurót kellene befektetni az európai termelékenység ösztönzésébe. Szem előtt tartva az innovációt, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és az energetikai biztonságot.

  • Olaszország és az Európai Központi Bank korábbi elnöke is támogatja az uniós veresenyképesség növelését + videó

Nem csak elismeri és szükségesnek tartja, hanem meg is valósítaná az Európai Központi Bank korábbi elnöke a soros magyar EU-elnökség egyik legfontosabb célját, a versenyképesség növelését.

Mario Draghi egy 400 oldalas dokumentumot nyújtott át az Európai Bizottság vezetőjének, Ursula von der Leyen-enek. A javaslatcsomag prioritásként kezeli a versenyképesség növelését.

A Hír Televízió megkérdezte a Liga képviselőjét, aki Orbán Viktor kormányfőt méltatta.

"Nagyon jól csinálja Orbán Viktor miniszterelnök úr. Ezzel ugyanis megvédi Európát, amely magát hozta nehéz helyzetbe. Az európai vállalkozásokat teszik tönkre azáltal, hogy a világ másik feléből, pl. Kínából származó cégeket részesítenek előnyben. Olyan Európát szeretnék, amely megvédi saját vállalkozásait, iparát és polgárait. Amit Orbán Viktor kormányfő az elmúlt hetekben és években tett, és amit a Liga is tenni fog, az az, hogy harcol ez ellen a brüsszeli őrület ellen"

- mondta a jobboldali képviselő.

A legnagyobb olasz kormánypárt szintén egyetért a magyar elnökség célkitűzésével, és ennek hangot is adott.

"A versenyképesség elemi kérdés. Ez számunkra is világos. Az egyik olyan feladat, amelyet Ursula von der Leyen elé terjesztettünk. A "zöld átállásról" való ideológiai gondolkodás ugyanis azt jelenti, hogy eddig nem értettük meg, hogy az európai versenyképesség a mai ipari berendezkedésünkön és a lehetséges átalakításon alapul" - hangsúlyozta a legnagyobb kormánypárt képviselője.

Még az olasz baloldal is belátta, hogy szükség van egy ipari versenyképességi tervre. A pénzügyi forrásokat ugyanis nem lehet teljes egészében Ukrajnára és fegyverekre fordítani.

"Európának óriási technológiai kihívásokkal kell szembenéznie, és el kell érni, hogy versenyképes legyen a világpiacon. Nem mehetünk azok után, akik azt mondják, hogy a fegyverkezés az egyetlen lehetséges út"

- nyilatkozta a baloldali politikus.

A Mario Draghi által jegyzett dokumentum teljes összhangban van a magyar elnökség által szorgalmazott fejlesztési tervekkel. Azok megvalósítását pedig a Next Generation EU forrásaiból finanszírozná.

A döntést azonban azoknak az európai bizottsági vezetőknek kell meghozniuk, akiket a testület elnöke fog kinevezni. Elemzők szerint borítékolható, hogy ellenállás várható az északi országok és Németország részéről.

Ami viszont biztos, hogy a magyar kormány és a teljes európai jobboldal támogatja a kezdeményezést. Abban bíznak hogy a versenyképesség fokozásával az Unió kilábalhat a gazdasági válságból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!