2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Olaszország a schengeni határzár fenntartásában érdekelt + videó

A schengeni határzár meghosszabbítását kéri Szlovéniától az olasz külügyminiszter. Róma attól tart, hogy terroristák szivároghatnak be az országba a Közel-Keletről érkező bevándorlókkal. A visszaállított határellenőrzések eredményeként már több mint 2300 embert tartóztattak le az év első négy hónapjában. 1330 főt pedig már ki is toloncoltak.

  • Olaszország a schengeni határzár fenntartásában érdekelt + videó

Olaszország és Szlovénia között már tavaly októberben vissza kellett állítani a határellenőrzést, mivel Róma esetében a keleti határ az illegális migránsok által használt balkáni útvonal érkezési pontja.

További súlyos probléma, hogy a belügyminisztérium információi szerint iszlamista csoportokhoz köthető terroristák rejtőzhetnek az érkezők között. Ez igaz azokra is, akik a Földközi-tengert átszelve érik el Európát.

A Hír Televízió által megkérdezett baloldali képviselő ugyanakkor továbbra is azt hangoztatja: az Afrikából érkező nagyszámú muszlim bevándorló pozitív hatást gyakorol Olaszországra.

"Tisztelnünk kell a sokszínűséget, de természetesen az integráció logikáját szem előtt tartva. Semmiképp sem emelhetünk falakat. Szerintem a muszlimok tisztelete egy befektetés a biztonságba, mert ezek az emberek úgy érzik, hogy befogadják őket" - nyilatkozta a baloldali politikus.

A Giorgia Meloni-vezette kabinet most azon dolgozik Szlovéniával és Horvátországgal, hogy megerősítik a Bosznia-Hercegovinával közös külső határellenőrzést így amint lehetséges lenne, visszaállítanák a szabad mozgást.

Sokak szerint viszont a schengeni szabad átjárás újbóli alkalmazása óriási hátralépés lenne Európa számára. A határ közelében élő olaszok élete nehezebb lenne a bevándorlók miatt, a biztonságukat pedig nem lehetne garantálni. Ez az álláspontja a jobboldali Ligának is.

"Európa ígéreteket tett. Meglátjuk, hogy betartja-e ezeket. Pártunk azon a véleményen van, hogy ezt a mostani Európát meg kell változtatni" - mondta Matteo Salvini egyik helyettese.

A visszaállított határellenőrzések eredményeként már több mint 2300 embert tartóztattak le az év első négy hónapjában, 1330 főt pedig már ki is toloncoltak. Az olasz jobboldal elsődleges célja továbbra is az, hogy az Afrikában élők ne jöjjenek Európába.

Ennek ellenére naponta több száz illegális migráns éri el az olaszországi Lampedusa szigetét, ahol évek óta tarthatatlan állapotok uralkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már nincs életveszélyben Robert Fico

Már nincs életveszélyben Robert Fico

Robert Fico, a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben - közölte vasárnap Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!