2020. október 19.,
hétfő, Nándor napja

Olasz szélsőbaloldali aktivisták kiadatását kérik a francia kormánytól

Hír TV

2019. január 14., hétfő 13:11

Gyilkosságért elítélt szélsőbaloldali aktivisták kiadatását kéri a francia kormánytól az olasz belügyminiszter. Körülbelül százan lehetnek, akik menedéket élveznek a korábbi párizsi vezetésnek köszönhetően. Közben a bolíviai hatóságok kiadtak egy szélsőbaloldali terroristát a római kormánynak, Cesare Battisti évtizedekig bujkált dél-amerikában. A Vörös Brigád egykori tagját 4 ember meggyilkolásával vádolják, Olaszországban életfogytiglani börtönt kaphat.

Cesare Battisti elfogása előtti pillanatokban, álszakállal és napszemüvegben. A 63 éves férfit, a Vörös Brigádok terrorszervezet egyik csoportjának volt tagját ezután kapcsolták le az Interpol különleges egységei az utcán. Azzal az indokkal fogták el, hogy illegális menekült érkezett Bolíviában.

„A 370-es számú bevándorlási törvény végrehajtása értelmében a következő kötelező határozatot hozta a Nemzeti Bevándorlási Hatóság: jogtalan bevándorlási státusa miatt Cesare Battistit Bolívia területéről el kell vinni”– mondta Carlos Romero bolíviai belügyminiszter. 

A 63 éves férfit ezután feltették az Olaszország felé tartó repülőgépre. Battisti a 70-es években a Vörös Brigádok terrorszervezet egyik csoportjának volt a tagja, 4 gyilkosságot követett el. Egyik áldozatának a 14 éves fia olyan súlyosan megsebesült, hogy lebénult, és tolószékbe kényszerült.

A férfi 1981-ben megszökött a fogságból. Távollétében ítélték életfogytiglani börtönre. Először Franciaországban élt, miután az akkori baloldali párizsi vezetés nem adta ki a szélsőbaloldaliakat Rómának, ha felhagynak a fegyveres harccal. Ennek a gyakorlatnak 2004-ben vetett véget Jacques Chirac elnök. A baloldali terrorista ezután Mexikóba ment, majd Brazíliába. Ott 3 évvel később elfogták, de a bírósági kiadatás ellenére az akkori baloldali brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva menedékjogot biztosított neki. Tavaly decemberben a bíróság ismét letartóztatták, mert nagy mennyiségű tisztázatlan eredetű készpénz volt nála. A január elsején beiktatott új brazil államfő már korábban Jair Bolsonaro, a január elsején beiktatott új elnök korábban fogadkozott, hogy azonnal elrendeli a szélsőbaloldali terrorista kiadását, aki időközben Bolíviába szökött.

„Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik ezt lehetővé tették – kezdte Matteo Salvini olasz belügyminiszter. – Az új brazil elnöknek, Jair Bolsonaronak, aki megszüntette Battisti védelmét. Ő egy gyilkos, nem író, vagy ideológus. Néhány újságot olvasva az a benyomásunk lehet, hogy ő majdnem filozófus, egy szabad gondolkodó. Az olasz bíróságok életfogytiglani börtönre ítélték, mert ártatlanok életét vette el.Ő egy gyilkos kommunista. Ennyi. Szerintem élete végéig a börtönben kéne lennie.”

Az olasz belügyminiszter kérni fogja a francia hatóságoktól a többi, szintén gyilkosságért elítélt szélsőbaloldali olasz kiadatását. Az ilyen személyek száma körülbelül 100-ra tehető.