2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Olasz kormányválságot okozhat a gyorsvasút

Az olasz szenátus elutasította az 5 Csillag Mozgalom javaslatát az Olaszországot Franciaországgal összekötő gyorsvasút építésének felfüggesztéséről. A másik kormánypárt a Liga azonban támogatja és hasznosnak tartja a projektet. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy már csak idő kérdése, hogy mikor bomlik fel a tavaly június elsején megalakult kormánykoalíció.

  • Olasz kormányválságot okozhat a gyorsvasút

A nyári szünet előtti utolsó ülésén döntött a római parlament a 30 éve húzódó projektről, az Olaszországot Franciaországgal összekötő gyorsvasút megépítéséről.

Az 5 Csillag mozgalom ugyanis benyújtott egy indítványt amely leállítaná a beruházás megkezdését. A Torino-Lyon közötti vasútvonalban szerepel egy 58 kilométeres alagút kiépítése is az Alpokon keresztül. A kormánypárt szerint ez károsítaná a környezetet. A politikai erő azzal érvel továbbá, hogy a projektre szánt pénzt inkább az olasz infrastruktúra fejlesztésére kellene fordítani.

Ezzel szemben a másik kormánypárt, a Liga támogatja a beruházást. Matteo Salvini leszögezte: a terv megvalósítása munkahelyeket teremt, és környezetbarát, mert a közúti szállítást a vasútira tereli. Az 5 Csillag mozgalom indítványról a felsőházban szavaztak a képviselők.

A szavazást lezárom. A szenátus elutasította a beterjesztést - ismertette a voksolás eredményét a szenátus elnöke.

Ezzel a döntéssel gyakorlatilag elhárult minden akadály a Lyon-Torinó gyorsvasút megvalósítása előtt. A projekt 8 milliárd 600 millió euróba kerülne; ennek valamivel több mint a felét azonban az unió állja. Szakértők szerint a Liga és az 5 Csillag Mozgalom közötti újabb nézeteltérés akár kormányválságot is okozhat Olaszországban.

A kormány nem bukhat el, legalábbis nem most. Van még egy nagyon fontos költségvetési törvény, amelyet még jóvá kell hagynunk. Ez nem egy szövetségen, hanem egy szerződésen alapuló koalíció - közölte az 5 Csillag Mozgalom egyik szenátora.

Olasz lapok arról számoltak be, hogy a májusi európai parlamenti választások óta a Liga átvette a vezető szerepet az 5 Csillag Mozgalomtól. A Salvini vezette párt a szigorú bevándorlásellenes politikájának köszönheti a magas támogatottságát.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!