2020. szeptember 28.,
hétfő, Vencel napja

Oktatási együttműködésről, újabb segélyhitel programról, vízgazdálkodásról tárgyalt a magyar államfő Laoszban

2019. október 25., péntek 17:12

A politikus, aki háromnapos hivatalos vizitre érkezett, pénteken megbeszélést folytatott Bungang Voracsi köztársasági elnökkel, Thonloun Sziszulit miniszterelnökkel és Pani Jathotuval, a Nemzetgyűlés elnökével.

A köztársasági elnök a mostani találkozó fontos előzményeként jelölte meg pénteki nyilatkozatában, hogy a laoszi miniszterelnök tavasszal Magyarországon járt, ahol tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel. Mint mondta, ezeken a találkozókon Magyarország felajánlott egy minden eddiginél nagyobb összegű, több területet is érintő újabb segélyhitelprogramot.

A magyar államfő megbeszéléseit követően elmondta, hogy a negyedik segélyhitelprogram keretében várhatóan a mezőgazdaságot és az élelmiszerbiztonságot fejlesztenék, illetve az egészségügyet is korszerűsítenék a délkelet-ázsiai országban.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy magyar részről sikeresnek tartja az eddig megkötött három segélyhitelprogram működését. " Ezért is vagyunk nyitottak egy negyedik projekt indítására." - húzta alá.

Megjegyezte: Magyarország eddig 200 millió dollár összegben segítette három programban Laosz felzárkózását.

A köztársasági elnök megítélése szerint Laosz gazdasági fejlődése, gyarapodása az utóbbi 10 évben figyelemre méltó. Az ország segítése azért is érdeke Magyarországnak, mert ha infrastruktúrája fejlődik és jobban jelen lesz a Kínai piacokon, azzal a segélyprogramban érintett magyar cégek is előnyhöz jutnak.

A magyar államfő megbeszélésein hangsúlyos elemként jelent meg, hogy az utóbbi időben jelentősen élénkült a laoszi diákok érdeklődése a magyarországi oktatás iránt. Összesen 180 egyetemista, főiskolás tanul ma ösztöndíjjal Magyarországon. Áder János azt javasolta partnereinek: érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy a képzési együttműködés során a laoszi diákok a jövőben a jelenleginél nagyobb számban jelentkezzenek mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással kapcsolatos képzésekre. Hiszen - mint mondta - ezeken a területeken Laoszban is jól hasznosítható képzést tud Magyarország nyújtani.

Áder János és tárgyalópartnerei a vízgazdálkodás kérdését szintén érintették megbeszéléseiken. Mint a magyar politikus fogalmazott a "sok víz és kevés víz" drámája Laoszt fokozottan érinti, hiszen pusztító áradások után ínséges aszály sújtja felváltva az országot. Hangsúlyozta, hogy Laoszban még csak most kezdődik el a száraz időszak, de az alacsony vízállás miatt a lakosságnak már most vízkorlátozásra kell felkészülnie." A vízgazdálkodási kérdések a következő években, évtizedekben meghatározóak lesznek Laosz számára és ez kinyitja a két ország közötti együttműködési lehetőségeket.

A magyar államfő Laoszban felkereste azt a haltenyésztéssel foglalkozó magyar-laoszi vegyesvállalatot, amely a sikeres segélyhitel program keretében látja el ivadékhallal a környékbeli haltermelőket és élőhallal a piacokat.

Áder János Laoszból vasárnap utazik tovább Kambodzsába, ahol szintén hivatalos látogatás keretében találkozik Norodom Szihamoni királlyal és Hu Szen miniszterelnökkel. Laoszhoz hasonlóan Kambodzsában sem járt magyar államfő a rendszerváltozás óta.

MTI