2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:35

Külföld

Ők az orosz embargó legnagyobb vesztesei

Csak az olasz termelőknek több száz millió eurós kárt okozhat az orosz embargó az olasz gazdasági kamara számításai szerint. A németek kevésbé aggódnak, Csehországban viszont munkahelyek százai kerültek veszélybe. Súlyos gazdasági következményektől tartanak a balti országok is.

A lett miniszterelnök gazdasági háborút emleget az Oroszországgal szemben elrendelt uniós büntetőintézkedések és az orosz válasznak szánt mezőgazdasági embargó után. Számításai szerint a legnagyobb kár a balti országokat éri, Litvániában például a GDP közel négy százaléka forog veszélyben, de hasonlóan sérülékeny a többi térségbeli ország is. „Remélem, hogy a gazdasági háború nem fokozódik. Természetesen bekalkuláltuk a veszteséget, arra viszont nem számítottunk, hogy az oroszok bővítik a tilalmi listát. Nagyon sajnálom, hogy Oroszország ezt az utat választotta és nem az ukrajnai helyzet rendezését” – mondta Laimdota Straujuma lett miniszterelnök.

Putyin visszanyúl a szovjet gyökerekhez?

Georg Spöttle szerint Vlagyimir Putyin az importtilalommal a szovjet idők gazdaságpolitikáját próbálja meg visszaállítani. Bővebben>>>


Csehországban közel ezer munkahely szűnhet meg az uniós agrártermékeket sújtó orosz importtilalom miatt. A cseh kormány munkabizottságot hozott létre a várható károk felmérésére és enyhítésére. Szlovákiában is aggódhatnak az orosz piacra is szállító hús-, illetve tejipari cégek. Németországban nem tartanak komolyabb károktól. Szakértők szerint megtorpanhat ugyan a növekedés, de a kedvező munkaerő-piaci helyzet a harmadik negyedévben ellensúlyozhatja a bevételkieséseket. „Az oroszok a saját lábukba lőttek. A német beruházások mindössze két százaléka irányul Oroszországba, viszont kétszázötvenezer ember dolgozik a német cégek oroszországi leányvállalataiban. Ők jelentős szerepet játszanak az orosz gazdaság működtetésében. Ám ha megtiltják nekik, hogy kapcsolatot tartsanak velünk, azzal öngólt rúgnak” – mondta egy kutató.

A német tőzsdén mégis aggódó arcok meredtek a képernyőre. A tőzsdeindex kilencezer pont alatt, ami öt hónapos mélység. A DAX alig több mint egy hónap alatt 11 százalékot zuhant. „Az amerikaiak belépése az iraki háborúba szintén negatív hatással lehet a piacokra, ami tovább rontja a tőzsdei árfolyamok növekedésének esélyét” – mondta Fidel Helmer, egy német magánbank elemzője.


A helyzet aligha rendeződik belátható időn belül Ukrajnában vagy Irakban, a bizonytalanság pedig nem kedvez a befektetőknek. „Az Irak elleni légicsapások miatt biztosan fokozódik a kockázat és a bizonytalanság. Augusztusban ezért az emberek félreteszik a pénzt és kivárnak egészen szeptemberig. Nem nagyon számíthatnak arra, hogy visszakapják a pénzüket a piacokon” – mondta Patrick Armstrong, a Plurimi Investment vezérigazgatója.

Hasonló a véleménye az Európai Központi Bank elnökének is, aki szerint az ukrán válság miatt az év elején jelzett fellendülés elmaradhat az Európai Unióban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csörte - Politikai nézetkülönbségért halál jár?

Csörte - Politikai nézetkülönbségért halál jár?

Többször rálőttek a szlovák miniszterelnökre, a merénylet után több európai politikus is életveszélyes fenyegetést kapott. Hogy jutottunk el idáig? A közéletet érintő legfontosabb eseményekről ezúttal Gajdics Ottó, Boros Bánk Levente, Kukorelly Endre és Fodor Gábor vitázott.. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!