2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Obama trükközéssel vádolja ellenfeleit

Fényképes igazolványhoz kötné a választási jogot az Egyesült Államokban az ellenzéki republikánus párt. Az elnök és demokrata pártja szerint ezzel korlátoznák a szavazati jogot. A szegényeknek ugyanis nincs olyan fényképes okmányuk, amellyel igazolhatnák magukat az urnáknál.

A szavazati jog korlátozására figyelmeztetett Barack Obama. Az amerikai elnök szerint ugyanis a republikánusok azért kérnek fényképes igazolványt a csalások megelőzésére hivatkozva a kisebbségektől, hogy távol tartsák őket a választásoktól. Az Egyesült Államokban ugyanis nincsen a magyar személyi igazolványhoz hasonló dokumentum. Azonosításra a jogosítványt vagy az útlevelet használják. A szegényebb amerikaiak azonban egyikkel sem rendelkeznek, ezért ők egy ilyen javaslat elfogadásával nem voksolhatnának. A demokraták szerint egy ingyenes igazolvány elkészítése vagy az anyakönyvi kivonat hiteles másolata pedig kiadást jelentene számukra. „Más helyeken az emberek azzal szembesülnek, hogy útlevél, anyakönyvi kivonat nélkül nem regisztrálhatnak. Az amerikaiak 60 százalékának nincs útlevele. Csak azért, mert nincs pénzük, hogy külföldre utazzanak, nem jelentheti azt, hogy ne szavazhassanak itthon. Én tudom, hol van a születési anyakönyvem, de sokan nem. Azt hiszem, még mindig fent van az interneten. Emlékeznek?” – fogalmazott Barack Obama.

Ezzel arra utalt az amerikai elnök, hogy első kampányában is azzal vádolták meg ellenfelei, hogy Kenyában született és nem lehet elnök. A demokrata elnök a republikánusok lépését a fél évszázada elfogadott polgárjogi törvény elleni támadásnak tartja. „Az a színtiszta igazság, hogy olyan módon fenyegetik a szavazati jogot, amelyre az erről szóló törvény öt évtizeddel ezelőtti elfogadása óta nem volt példa. Az országban a republikánusok erőfeszítéseket tesznek arra, hogy olyan törvényeket hozzunk, amelyek nehezebbé és nem pedig könnyebbé teszik a voksolást az emberek számára” – vélekedett Obama.


A kérdés azért is fontos a demokratáknak, mert attól félnek, így elveszíthetik egyik legfontosabb szavazóbázisukat. A szegényebb, spanyol ajkú vagy fekete állampolgárok többsége ugyanis inkább a demokratákhoz húz. A legutóbbi felmérések szerint az afroamerikaiak 72 százaléka helyesli az elnök és pártjának gazdaságpolitikáját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Zsinórban hatodszor + videó

Radar - Zsinórban hatodszor + videó

Megvédte magyar bajnoki címét a Ferencváros labdarúgócsapata! A zöld-fehér együttes zsinórban hatodik alkalommal végez biztosan a pontvadászat élén, összesen pedig ez az FTC 35. bajnoki aranyérme. Az önfeledt ünneplést kevesen úszták meg szárazon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: A diplomáciának kell átvennie a fegyverszállítások helyét

Szijjártó Péter: A diplomáciának kell átvennie a fegyverszállítások helyét

A brüsszeli döntéshozók világháborús készülődéssel reagálnak a mostanra kritikussá vált ukrajnai harctéri helyzetre annak ellenére is, hogy a fegyverszállítások stratégiája totális kudarcot vallott az utóbbi évek során - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!