2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Obama nem számít ebolajárványra Amerikában

Rendkívül csekély a valószínűsége, hogy ebolajárvány törjön ki Amerikában, de a kormány komolyan veszi a kór megfékezését – jelentette ki Barack Obama. Az Egyesült Államokban legutóbb egy dallasi ápolónő betegedett meg, aki a tünetek megjelenése előtt egy nappal repülőn utazott, így az amerikai hatóságok most 132 utastársát keresik.

Megérkezett Atlantába a második dallasi nővér, aki ebolával fertőződött meg egy Libériából érkezett beteg ápolásakor. Amber Vinsont az Emory Egyetemi Kórházban kezelik majd – itt korábban sikerült meggyógyítani azt a két amerikai segélymunkást, akik Afrikában kapták el a kórt.

Az ápolónő kollégái közben sztrájkkal fenyegetőznek, mivel a dallasi kórház hanyagul járt el az ebolás beteg érkezésekor: nem ismerték fel a kór tüneteit, ezért antibiotikumot adtak neki, majd kiengedték a kórházból. A fertőzött ápolónő pedig előbb hazarepülhetett Ohióba, majd vissza Dallasba, mielőtt a tünetek megjelentek rajta. Az amerikai egészségügyi hatóságok most azt a 132 embert keresik, akik együtt utaztak a fertőzött ápolónővel.

Barack Obama elnök szerdán több hivatalos programját is lemondta, és válságtanácskozást is tartott az ebola miatt. Az Egyesült Államok első embere nem számít arra, hogy járvány törhet ki Amerikában, de Washington komolyan veszi a kór megfékezését. „Ha követjük az előírásokat és megfelelően tájékoztatjuk az embereket, akkor rendkívül csekély a valószínűsége az ebolajárvány kirobbanásának az országban” – mondta az amerikai elnök.

Az ENSZ korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi nemzetközi erőfeszítések nem elegendők a járvány megfékezéséhez. A világszervezet adatai szerint már a 4500-at is elérte a halálos áldozatok száma.

„Ne tetézzük tovább a bajt”

Megroppanthatja az érintett nyugat-afrikai országok gazdaságát az ebolajárvány. Guinea, Libéria és Sierra Leone eddig sem tartoztak a gazdagabb országok közé, de a Világbank egyik tanulmánya szerint a járvány okozta károk helyrehozhatatlannak bizonyulhatnak. Veszteségeik már eddig is dollár százmilliókra rúgnak, de ha a Nyugat nem avatkozik közbe, ez az összeg több milliárdra nőhet. A közvetlen egészségügyi kiadásokon túl a járvány visszaveti az országok kereskedelmét és a turizmust is, ráadásul ez már azokat az afrikai országokat is érinti, amelyekben nincsenek megbetegedések.

„Tehát baj van, nagy a baj. Csak fontos odafigyelni, hogy mely régiókra korlátozódik és ne büntessünk, vagy ne sújtsunk egyéb afrikai régiókat azzal, hogy még tetézzük tovább a bajt azzal, hogy nem megyünk üzletelni, nem megyünk kereskedni, nem megyünk utazni, nem vásárolunk onnan terméket és sorolhatnám. Egyébként a világbank előrejelzése szerint, hát most nagyon sok szcenáriót felállítottak. A legrosszabb szcenárió szerint a jövő év végéig körülbelül 33 milliárd dolláros kiesése lesz ennek a három nyugat-afrikai országnak a gazdaságból, egy jó szerint pedig 3,8 milliárd dollárra tehető ennek a mértéke” – mondta a Hír TV stúdiójában Szilasi Ildikó Hermina Afrika-szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!