2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Obama még idén bezáratná Guantánamót

Még az idén bezáratná a guantánamói fogolytábort Barack Obama. Az amerikai elnök az unió helyzetéről szóló beszédében kifejtette, hogy Amerikának ki kell kerülnie az állandó hadi készültség állapotából. Az elnök emellett a jövedelemkülönbségek csökkentését ígérte. Bejelentette például, hogy csaknem három dollárral emeli a szövetségi alkalmazottak minimális órabérét.

Az amerikai kormány 2002-ben hozta létre Guantánamót, ahol sokáig rendszeresek voltak a kínzások. Sokan öngyilkosságba menekültek, és emberek százait tartották évekig fogva vádemelés és jogi eljárás nélkül. A börtönben még ma is több mint 150-en raboskodnak.

Bár az amerikai elnök már 2009 januárjában rendeletet hozott a börtön bezárására, a kongresszus ellenállása miatt nem tudta elfogadtatni a tervét. Barack Obama az unió helyzetéről szóló üzenetében ismét megpróbálta jobb belátásra bírni a képviselőket: „Az afganisztáni háború befejeződésével, az idei évben a kongresszusnak el kell törölnie a fogva tartottak elszállítására vonatkozó tilalmakat, és be kell zárnunk a guntánamói börtönt. Mert nemcsak a hírszerzés és katonai akciók révén szállunk szembe a terrorizmussal, hanem úgy is, hogy hűek maradunk az alkotmányban lefektetett elvekhez, és példát mutatunk a világnak” – mondta Barack Obama. Hozzátette: Amerikának ideje kikerülni az állandó hadi készültség állapotából. Ezért korlátozta a közel-keleti dróncsapásokat, valamint megkezdte a nagy botrányt kavart megfigyelési program reformját is.

Az amerikai társadalomnak Obama az esélyegyenlőség növelését, a jövedelemkülönbségek csökkentését és a középosztály megerősítését ígérte. „Jelenleg a szövetségi alkalmazottak minimális órabére húsz százalékkal kevesebbet ér, mint Ronald Reagan idején. Ezért olyan törvényt hozunk, amely tíz dollár tíz centre emeli ezt az összeget. Ez segíteni fogja a családokat” – jelentette ki az amerikai elnök.


A republikánusok azonnal megtámadták Obama javaslatait. „Az elnök politikája nehezebbé teszi az emberek életét. Ezzel szemben a republikánusok úgy akarnak több munkahelyet teremteni, hogy nem növelik a kormányzati költéseket” – mondta Cathy McMorris Rodgers republikánus képviselő.

A demokraták és republikánusok az egészségügyi reformról is vitáznak, amelynek célja a kötelező egészségbiztosítás kiterjesztése. Obama megvédte reformját, és arra kérte az amerikaiakat, hogy a március végi határidőig minél többen kössenek biztosítást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!