2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Nyugati katonai vezetők közösen ítélik el a mianmari hadsereg kegyetlenkedéseit

Tizenkét nyugati országnak - az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek - legmagasabb rangú katonái közösen ítélik el a mianmari hadsereg kegyetlenkedéseit a Reuters hírügynökség által szombaton este megismert nyilatkozattervezet szerint.

  • Nyugati katonai vezetők közösen ítélik el a mianmari hadsereg kegyetlenkedéseit

 

Ritkán fordul elő, hogy különböző országok katonai parancsnokai közösen állnak ki valami mellett vagy ellen.

"Mint vezérkari főnökök elítéljük, hogy a mianmari hadsereg és az őt támogató biztonsági erők halálos fegyvereket használnak fegyvertelen emberek ellen. Egy hivatásos hadsereg katonáinak tiszteletben kell tartaniuk a rájuk vonatkozó nemzetközi normákat, és felelősséget kell vállalniuk azért a népért, amelyet szolgálnak" - olvasható a nyilatkozattervezetben. A szóban forgó országok, amelyeknek a diplomatái már korábban közösen elítélték a mianmari kegyetlenkedéseket: Ausztrália, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország és Új-Zéland. A mianmari katonai vezetők mindeddig figyelmen kívül hagytak minden bírálatot.

Szombaton a mianmari biztonsági erők legkevesebb 114 tüntető halálát okozták a katonai hatalomátvétel miatt majdnem két hónapja tartó tüntetések újabb megmozdulásain a Myanmar Now hírportál szerint. A halottak között van néhány gyerek is, köztük egy ötéves kisfiú. Ezen a napon halt meg a legtöbb tüntető. Pénteken az állami tévé útján a katonai kormányzat figyelmeztette a tüntetőket, hogy a tiltakozások résztvevőit "fejbe vagy hátba lőhetik".

A fegyveres erők napja alkalmából szombaton elmondott tévébeszédében a juntát vezető tábornok, Ming Aung Hliang ismét szabad választásokat ígért. Az ünnephez kapcsolódó katonai felvonuláson a tábornok "igaz barátként" méltatta Oroszországot, amely Alekszandr Fomin helyettes védelmi minisztert küldte az eseményre. Kína, India, Pakisztán, Banglades, Vietnam, Laosz és Thaiföld is küldött képviselőket alacsonyabb rangban.

A mianmari katonai rezsim számára fontos, hogy maga mellett tudja az ENSZ Biztonsági Tanácsának két állandó tagját, Oroszországot és Kínát - írták hírügynökségek. Megfigyelők Peking támogatásaként értékelik, hogy a kínai kormány nyilvánosan nem bírálta sem a puccsot, sem az azt követő fejleményeket az egykori Burmában.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!