2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

Nyomkövető várhat az elutasított menedékkérőkre Finnországban

2019. június 3., hétfő 15:18

Az észak-európai állam vezetése szerint így majd jobban tudnak figyelni az országban tartózkodó illegális bevándorlókra.

A tervek szerint nem kellene őrizetbe venni az elutasított menedékkérőket, hiszen a lábbilinccsel nyomon tudják majd követni az országban illegálisan tartózkodó migránsokat. A finn Helsingin Sanomat lap úgy tudja, a jogszabály nem vonatkozna minden menedékkérőre és szigorú feltételekhez lenne kötve.

A finn menekültügyi reform részeként a kormány az országba érkező migránsok számát is szeretné csökkenteni, azonban ezt a lépést több bevándorláspárti, baloldali párt is bírálta, ők azt szeretnék, ha továbbra is számolatlanul érkeznének az illegális bevándorlók. A finn kormány a reformok részeként továbbá arra is törekszik, hogy hat hónapra csökkentsék a menedékjog iránti kérelem elbírálását.

Finnországban a nagymértékű migránsbűnözés miatt van szükség a reformokra.

Hozzá kell tenni, hogy ezek az új jogszabályok, amelyek jelenleg még csak tervezeti fázisban vannak, így is elég későn születtek meg, a skandináv országban ugyanis már évek óta tombol a migránsbűnözés.

Legutóbb egy 13 éves kislány megerőszakolása váltott ki komoly visszhangot a finn médiában, ugyanis a hírek szerint tavaly április és szeptember között nyolc különböző férfi tett rajta erőszakot. A rendőrség tájékoztatása szerint az ügyben elsőként elítélt migráns mellett a további 7 elkövető is a menedékkérelmének benyújtásával érkezett az országba, sőt elképzelhető, hogy közülük néhány már finn állampolgárságot is szerzett. Az üggyel kapcsolatban Kai Mykkänen belügyminiszter tavaly decemberben azt mondta, szerinte a szexuális bűncselekmények miatt elítélt migránsok állampolgárságát vissza kellene vonni.

888.hu