2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Nyerésre állnak a bevándorlást ellenző erők

Hír TV

2019. május 13., hétfő 12:17

Franciaországban a bevándorlásellenes Marine Le Pen pártja a legnépszerűbb. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a jobboldali Nemzeti Tömörülést a választók több mint 22 %-a támogatja. Szakértők szerint ez azt jelzi, hogy megállíthatatlanul csökken tovább Emmanuel Macron népszerűsége. Azonban nemcsak Franciaországban, hanem Olaszországban és Nagy-Britanniában is nyerésre állnak az unióellenes pártok.

Kevesebb mint 2 hét van hátra az Európai Parlamenti választásokig. A tagállamok többségében, így Magyarországon is május 26-án tartják meg a szavazást. Nagy-Britanniában azonban május 23-án csütörtökön járulnak az urnákhoz.

A legfrissebb felmérések szerint a két nagy, a Konzervatív- és a Munkáspárt összesen nem számíthat annyi voksra a választáson, mint a Brexit Párt. A Nigel Farage vezette tömörülés támogatottsága 34 %-os. Az unióellenes politikus az előrejelzéseknél is nagyobb meglepetésre számít.

Franciaországban, a jelenlegi állás szerint Marine Le Pen pártja lehet a befutó. A közvélemény-kutatások alapján a Nemzeti Tömörülésnek a legnagyobb a támogatottsága. A szavazók 22 és fél százaléka adná voksát a bevándorlásellenes párta.

Szakértők szerint a május 26-ai EP-választásig még tovább fog csökkenni mind Macron, mind pedig a pártja támogatottsága, amelynek a francia belpolitikai következmények mellett komoly hatása lehet az EP-választások végeredményére is.

Olaszországban a szintén bevándorlásellenes Északi Liga kaphatja május végén a legtöbb szavazatot.

A párt vezetője leszögezte: a szabad Európa és egy iszlamista állam között kell választaniuk május 26-án az olaszoknak. Matteo Salvini kiemelte: a Liga számára a választás egyben egy belpolitikai népszavazás is lesz a migrációt elutasító politikájának megerősítéséről. A párt támogatottsága jelenleg 33 százalékos.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Ausztriában, Finnországban, Hollandiában és Dániában is olyan eredményeket érhetnek el a tömeges migrációt ellenző erők, amilyenre eddig nem volt példa.

Hír TV