2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Nőtt a Lassa-láz halálos áldozatainak száma Nigériában

Az év eleje óta 85-re nőtt a Lassa-láz halálos áldozatainak száma Afrika legnépesebb országában, Nigériában - közölte helyi idő szerint hétfőn az ország egészségügyi hatósága.

  • Nőtt a Lassa-láz halálos áldozatainak száma Nigériában

Január vége és február közepe között megugrott a halálesetek száma, 15-öt jelentettek, ezzel a betegségben idén elhunytak száma 85-re emelkedett - tette közzé a nigériai járványügyi központ (NCDC).

Ebben az időszakban 68 esetet jelentettek, ezzel az idei esetszám 531-re nőtt. A központ 16 százalékos halálozási arányt állapított meg, 20 állam 79 önkormányzatának területén eddig idén legalább egy megbetegedést erősítettek meg.

"Leginkább a 21-30 éves korcsoportot sújtja a betegség, a férfiak aránya valamivel magasabb" - írta jelentésében a központ.

A Lassa-lázat a Lassa-vírus okozza, amelyet 1969-ben azonosítottak az észak-nigériai Lassában. Vérzéseket okozó heveny vírusos fertőzés, amely vírushordozó rágcsálók - főleg patkányok - vizeletével és ürülékével, az emberek között pedig a fertőzöttek testnedveivel terjed az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint.

Vannak esetek, amelyekben a Lassa-láz a maláriához hasonló tünetekkel jár, ezek a vírussal való érintkezés után egy-három héttel lépnek fel. Enyhe lefolyású betegség esetén lázat, fáradtságot, gyengeséget, fejfájást okoz.

Tavaly novemberig a Lassa-láz áldozatainak száma Nigériában 170 volt csaknem ezer megbetegedésből, a kormány számos intézkedést hozott a fertőzés terjedésének megállítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!