2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Külföld

Norvégia kiutasít több orosz diplomatát

Norvégia nemkívánatos személynek nyilvánította az oslói orosz nagykövetség 15 munkatársát, akik a hatóságok szerint diplomáciai fedésben végeztek hírszerző tevékenységet - derült ki a norvég külügyminisztérium csütörtöki közleményéből.

  • Norvégia kiutasít több orosz diplomatát

A kormány közlése szerint a kiutasított diplomaták tevékenysége "összeférhetetlen volt diplomáciai státuszukkal".

"A kormány döntése válasz Európa megváltozott biztonsági helyzetére, amely a fokozta az orosz kémkedés veszélyét" - írják. "A nemzeti érdekek biztosítása és az orosz hírszerzés tevékenységének visszaszorítása érdekében a kiutasítás fontos lépés" - hangsúlyozta Anniken Huitfeldt külügyminiszter.

A norvégiai diplomácia vezetője közölte, hogy az érintett diplomatáknak rövid időn belül el kell hagyniuk az országot, továbbá leszögezte, hogy nem fognak vízumot adni senkinek, aki hírszerzési munkát végez.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Norvégia "normális diplomáciai kapcsolatot szeretne fenntartani Oroszországgal", ezért az orosz diplomatákat szívesen látják az országban. "A mostani döntés kizárólag a nemkívánatos kémkedés ellen irányul" - tette hozzá.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség közlése szerint az orosz külügyminisztérium azonnali reakciójában közölte, hogy válaszlépéseket fog tenni Oslo döntése miatt.

Oslo tavaly áprilisban már nemkívánatos személynek nyilvánított három orosz diplomatát. A NATO-tag Norvégiának a Skandináv-félsziget északkeleti csücskénél csaknem 200 kilométeres közös határa van Oroszországgal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!