2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

„Norvég közpénzt oszt szét a Norvég Civil Alap”

A norvég nagykövet szerint nem magyar, hanem norvég közpénzt oszt szét a Norvég Civil Alap. A diplomata a Hír TV-nek azt mondta, hogy az ötéves programokat a záráskor átvilágítják. Így tettek 2009-ben is, amikor az Ernst & Young szabálytalanságokat tárt fel. A tanácsadó cég jelentésére hivatkozva állította a napokban a magyar kormány illetékese, hogy a pénzosztás módja felvetheti a sikkasztás gyanúját. Sikkasztást a törvény szerint az követ el, aki a rá bízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy sajátjaként rendelkezik vele.

Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője Magyarország élőben című műsorunkban ismerte el, hogy a Norvég Alaptól kapott támogatás egy részét kormányellenes utcai megmozdulásokra költötték. A Krétakör Alapítvány is szervezője volt június elején a Lázár János kancelláriaminiszter elleni tüntetésnek. Ez 800 ezer forintba került.

Norvégia magyarországi nagykövete viszont a Hír TV-nek azt mondta, nem tudták, hogy a norvég közpénzt tüntetésre költik. „Amikor a szervezet benyújtotta a projektjavaslatát, a pénzt bizonyos tevékenységekre kapták, az utcai rendezvények megszokottak egy civil szervezet esetében, de azt egy szóval sem mondták, hogy ilyen meg olyan demonstrációt tartanak" – jelentette ki Tove Skarstein.

A norvég támogatások elosztásáról – magyarországi alapítványok együttműködésével – egy brüsszeli szervezet dönt. Ez a szervezet vizsgáltatta meg a magyarországi pénzelosztást az egyik nemzetközi tanácsadó céggel. Az Ernst & Young nyilvánosságra került jelentése szerint 2004. és 2009. között a pénzosztás belterjes volt, a pályázatok elbírálásánál ugyanazok az érdekcsoportok voltak a döntnökök, amelyek később felhasználták a pénzt, a pályázatokat pedig utólag kozmetikázták.

A norvég nagykövet szerint azonban ezeket a hibákat már korrigálták. „A mostani időszak vizsgálati eredménye az, hogy az alapok szétosztását a szándékok szerint használták fel. De mindig vannak, én nem nevezném szabálytalanságnak, hanem javítandó feladatoknak, kiigazításnak, mert ez volt az első időszak, amikor ilyenben részt vettünk. Ezeket kijavították ebben az időszakban. Nem fair a korábbi vizsgálat megállapításait a mostani időszakban felhasználni, nem erre az időszakra vonatkozik.”

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) összesen 58 civil szervezetnél vizsgálja, hogy mire használták fel a pénzt. Az érintett szervezetek egy része megtagadta az együttműködést a Kehivel, közte a Krétakör Alapítvány is, mert szerintük a hivatal nem jogosult az eljárásra. Ez a véleménye a norvég nagykövetnek is. „Szerintünk a Kehinek nincs mandátuma és a legtöbb, az ügyben érintett nem kormányzati szervezetnek sem.”

A Kehi elnöke viszont a Világgazdaságnak adott interjújában azt mondta, a jogszabályból egyértelműen levezethető a jogosultság. Nem kérnek más adatot, mint amit bárkinek joga van elkérni, mert ezek közérdekűnek számítanak. A vizsgálat legalább három hónapig tart. A Norvég Alaptól tavaly mintegy 300 millió forintot kaptak balliberális kötődésű szervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Róma nem küld csapatokat Ukrajnába + videó

Róma nem küld csapatokat Ukrajnába + videó

Szakértők szerint a francia elnök korábbi kijelentése, melyben NATO erők ukrajnai jelenlétét szorgalmazta, figyelmeztetés volt a nyugat számára arra az esetre, ha Moszkva elfoglalná Kijevet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!