2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Nőkre vadászott a sydney-i késes ámokfutó

Kifejezetten nőket vehetett célba a Sydney keleti városrészében, a Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban szombaton elkövetett, hat halálos áldozatot követelő késes ámokfutás tettese - közölte az ausztrál rendőrség hétfőn.

  • Nőkre vadászott a sydney-i késes ámokfutó

Az ügyben eljáró nyomozók arra alapozzák feltevésüket, hogy a hat áldozatból öt nő volt, csakúgy mint a 12 sebesült túlnyomó többsége. A támadó egyetlen férfival, a bevásárlóközpont pakisztáni származású biztonsági őrével végzett, aki a szolgálati szabályzat szerint nem viselhetett fegyvert.

Karen Webb, Új-Dél-Wales állam rendőrfőkapitánya az ABC (Australian Broadcasting Corp.) csatornának azt mondta, hogy a nyomozók számára már a bevásárlóközpont kamerái által rögzített felvételek, illetve a szemtanúk elmondása alapján is "nyilvánvalóvá vált, hogy az elkövető a nőkre összpontosított, és elkerülte a férfiakat". A nyomozók a tettes családját is kihallgatják, hogy fény derüljön a támadás indítékára - fűzte hozzá.

A hatóságok már korábban kizárták, hogy terrorcselekményt történt, illetve hogy valamilyen ideológia hajtotta volna a Joel Cauchi néven azonosított 40 éves, pszichés problémákkal küszködő hajléktalan férfit, aki a rendőrségi adatok szerint márciusban érkezett Queensland szövetségi államból Új-Dél-Walesbe.

Andrew Cauchi, az ámokfutó apja hétfőn azt mondta, hogy fia régóta szenvedett mentális betegségektől. "Barátnőt akart, de nem rendelkezett szociális készségekkel, és nagyon frusztrált is volt" - mondta a The Australian című ausztrál lap által közölt kommentárokban. Elmondta továbbá, hogy tavaly öt amerikai katonai kést vett el látogatóba érkező fiától, aki állítása szerint attól félt, hogy megkéselik.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök az ABC rádióban hétfőn adott nyilatkozatában aggasztónak nevezte az áldozatok "nemek szerinti arányát".

Az elkövető rövidnadrágban, ausztrál rögbiligás mezben, kezében késsel kezdett ámokfutásába Ausztrália egyik legnagyobb, hétszintes bevásárlóközpontjában, míg végül egy rendőrtiszt agyonlőtte. A rendőrtiszt, Amy Scott az általános vélekedés szerint fellépésével több ember életét megmentette.

Ausztráliában hétfőn nemzeti gyásznapot hirdettek, az áldozatok emlékére szerte az országban félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat. A sydney-i operaház "vitorláit" fekete szalaggal vonták be. A szombati vérengzés helyszíne, a népszerű Bondi városrészben található bevásárlóközpont előtt virágok és koszorúk ezrei helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!