2021. január 17.,
vasárnap, Antal, Antónia napja

Nincs túlélője a repülő-szerencsétlenségének

Hír TV

2018. október 29., hétfő 09:34, frissítve: hétfő 19:50

A hétfőn Indonéziában 188 emberrel a fedélzetén tengerbe zuhant Boeing 737-800 típusú utasszállító repülőgépnél előző repülése során műszaki probléma lépett fel, amelyet azonban az eljárásnak megfelelően kijavítottak utána – közölte újságírókkal az illetékes indonéziai légitársaság, a Lion Air elnök-vezérigazgatója. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e túlélői a hétfői szerencsétlenségnek.

Edward Sirait azonban nem árulta el a gép előző repülése során jelentkezett hiba természetét az újságíróknak.

Muhmmad Syaugi, az indonéziai kutatási és mentési ügynökség vezetője hétfői – korábbi – sajtótájékoztatóján megerősítette a hírt a Lion Air JT610 járatának lezuhanásáról.

Dwikorita Karnawati, az indonéz meteorológiai ügynökség vezetője elmondta: az időjárási viszonyok biztonságosnak voltak a repülőgép felszállása során.

A gép Jakartából Bangka szigetre tartott, amely Szumátra mellett található. A légitársaság szóvivője elmondta: mindössze 13 perccel a felszállás után elvesztették a kapcsolatot a Boeing 737-800 típusú géppel.

Nincs jele túlélőknek

Nincs jele annak, hogy vannak túlélői a repülőgép-szerencsétlenségének, közölte az indonéziai kutatási és mentési ügynökség vezetője. „Átfésültük a vízfelszínt, de nem találtunk túlélőket” – mondta Muhammad Syaugi a dpa német hírügynökség szerint. Hozzátette, hogy a mentőcsapatok találtak néhány testrészt a helyszínen. A mentőcsapatok mintegy 70 kilométerre keletre Jakartától bukkantak rá a repülőgép roncsaira. A búvárok jelenleg a repülőgép törzsét keresik, amely a feltételezések szerint a tengerfenékre süllyedt, mintegy 35 méter mélyre.

Egy hajó legénysége később jelezte, hogy látja a gép egyes roncsait a tengerben. A mentők a helyszínre siettek, ahol különböző tárgyakra bukkantak a gépről, de annak nagyobb darabjait egyelőre nem találták meg. A Jáva-tenger 30-40 méter mély ebben a térségben.

A légiforgalmi irányítás szerint a gép pilótája rögtön felszállás után engedélyt kért arra, hogy visszatérhessen a jakartai repülőtérre egy egyelőre ismeretlen műszaki probléma miatt, majd megszakadt vele a kapcsolat.

A gépen 178 felnőtt utas, egy gyerek és két csecsemő utazott, a személyzet héttagú volt.

A járatok mozgását figyelő Flightradar24 nevű portál szerint a szóban forgó repülőgép szinte vadonatúj volt, alig két hónapja tartották üzemben.

Komoly csapás

Az AP amerikai hírügynökség szerint a Lion Air gyorsan növekvő diszkont légitársaság, vegyes repülésbiztonsági nyilvántartással. 1999-ben alapították, járatok tucatjait kínálja naponta mind nemzetközi útvonalakon, mind Indonézián belül. A legnagyobb légitársaság Indonéziában az utasok számát tekintve, leginkább Boeing 737 típusú utasszállítókat működtet.

A hétfőit megelőzően legutóbb 2004-ben érte emberéleteket követelő szerencsétlenség, abban a balesetben 25-en vesztették életüket.

A múlt hónapban egy baleset során egymásba akadtak szárnyai a légitársaság két járatának a jakartai repülőtéren. Az akkori vizsgálat az elsietett felszállásnak tulajdonította a balesetet. Áprilisban pedig a Lion Air egy szintén Boeing 737-800 típusú utasszállítója túlfutott a kifutópályán Celebesz szigetén. Ezt követően a nyomozók és a légitársaság a repülésbiztonsági tudatosság és eljárások javításáról rendelkezett.

A hétfői incidens komoly csapást jelent a repülésbiztonsági nyilvántartást tekintve Indonéziának, amelynek légitársaságai csaknem egy évtizedig voltak kitiltva biztonsági aggályok miatt az európai és amerikai légtérből. Az Európai Unió az idén, az Egyesült Államok 2016-ban oldotta fel a tilalmat az összes indonéziai légitársaság járataira.