2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Nincs túlélője a repülő-szerencsétlenségének

A hétfőn Indonéziában 188 emberrel a fedélzetén tengerbe zuhant Boeing 737-800 típusú utasszállító repülőgépnél előző repülése során műszaki probléma lépett fel, amelyet azonban az eljárásnak megfelelően kijavítottak utána – közölte újságírókkal az illetékes indonéziai légitársaság, a Lion Air elnök-vezérigazgatója. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e túlélői a hétfői szerencsétlenségnek.

  • Nincs túlélője a repülő-szerencsétlenségének

Edward Sirait azonban nem árulta el a gép előző repülése során jelentkezett hiba természetét az újságíróknak.

Muhmmad Syaugi, az indonéziai kutatási és mentési ügynökség vezetője hétfői – korábbi – sajtótájékoztatóján megerősítette a hírt a Lion Air JT610 járatának lezuhanásáról.

Dwikorita Karnawati, az indonéz meteorológiai ügynökség vezetője elmondta: az időjárási viszonyok biztonságosnak voltak a repülőgép felszállása során.

A gép Jakartából Bangka szigetre tartott, amely Szumátra mellett található. A légitársaság szóvivője elmondta: mindössze 13 perccel a felszállás után elvesztették a kapcsolatot a Boeing 737-800 típusú géppel.

Nincs jele túlélőknek

Nincs jele annak, hogy vannak túlélői a repülőgép-szerencsétlenségének, közölte az indonéziai kutatási és mentési ügynökség vezetője. „Átfésültük a vízfelszínt, de nem találtunk túlélőket” – mondta Muhammad Syaugi a dpa német hírügynökség szerint. Hozzátette, hogy a mentőcsapatok találtak néhány testrészt a helyszínen. A mentőcsapatok mintegy 70 kilométerre keletre Jakartától bukkantak rá a repülőgép roncsaira. A búvárok jelenleg a repülőgép törzsét keresik, amely a feltételezések szerint a tengerfenékre süllyedt, mintegy 35 méter mélyre.

Egy hajó legénysége később jelezte, hogy látja a gép egyes roncsait a tengerben. A mentők a helyszínre siettek, ahol különböző tárgyakra bukkantak a gépről, de annak nagyobb darabjait egyelőre nem találták meg. A Jáva-tenger 30-40 méter mély ebben a térségben.

A légiforgalmi irányítás szerint a gép pilótája rögtön felszállás után engedélyt kért arra, hogy visszatérhessen a jakartai repülőtérre egy egyelőre ismeretlen műszaki probléma miatt, majd megszakadt vele a kapcsolat.

A gépen 178 felnőtt utas, egy gyerek és két csecsemő utazott, a személyzet héttagú volt.

A járatok mozgását figyelő Flightradar24 nevű portál szerint a szóban forgó repülőgép szinte vadonatúj volt, alig két hónapja tartották üzemben.

Komoly csapás

Az AP amerikai hírügynökség szerint a Lion Air gyorsan növekvő diszkont légitársaság, vegyes repülésbiztonsági nyilvántartással. 1999-ben alapították, járatok tucatjait kínálja naponta mind nemzetközi útvonalakon, mind Indonézián belül. A legnagyobb légitársaság Indonéziában az utasok számát tekintve, leginkább Boeing 737 típusú utasszállítókat működtet.

A hétfőit megelőzően legutóbb 2004-ben érte emberéleteket követelő szerencsétlenség, abban a balesetben 25-en vesztették életüket.

A múlt hónapban egy baleset során egymásba akadtak szárnyai a légitársaság két járatának a jakartai repülőtéren. Az akkori vizsgálat az elsietett felszállásnak tulajdonította a balesetet. Áprilisban pedig a Lion Air egy szintén Boeing 737-800 típusú utasszállítója túlfutott a kifutópályán Celebesz szigetén. Ezt követően a nyomozók és a légitársaság a repülésbiztonsági tudatosság és eljárások javításáról rendelkezett.

A hétfői incidens komoly csapást jelent a repülésbiztonsági nyilvántartást tekintve Indonéziának, amelynek légitársaságai csaknem egy évtizedig voltak kitiltva biztonsági aggályok miatt az európai és amerikai légtérből. Az Európai Unió az idén, az Egyesült Államok 2016-ban oldotta fel a tilalmat az összes indonéziai légitársaság járataira.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Fülöp Attila: már több vármegyére kiadták a vörös kódot

Fülöp Attila: már több vármegyére kiadták a vörös kódot

A várható nagy meleg miatt szerda reggel 8 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!