2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Nincs megegyezés a bővítésről

Hír TV

2019. október 16., szerda 16:02

Nem tudtak megegyezni a tagállamok Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási folyamatáról. Franciaországon kívül Hollandia és Dánia is bizonytalannak tartja az országok belpolitikai helyzetét. A csatlakozási tárgyalások megkezdését így az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján vitatják meg.

Mégsem kezdődnek meg Albániával és Észak-Macedóniával az európai uniós csatlakozási tárgyalások. Erről döntöttek Luxembourgban az Általános Ügyek Tanácsán az uniós miniszterek.

Finnország európai ügyekért felelős minisztere úgy nyilatkozott: habár egyik ország sem mondott egyértelmű nemet a bővítésre, ugyanakkor Franciaország további reformokat sürgetett a két országban. Az Albániáról folytatott vitán Hollandia és Dánia is aggodalmát fejezte ki a belpolitikai instabilitás és a szervezett bűnözés jelenléte miatt.

A csatlakozási tárgyalások megkezdését támogató országok szerint a halasztás veszélyeztetheti a régió stabilitását. Diplomaták úgy vélik: a régió számos reformot végrehajtott már az EU kérése alapján, ideértve Észak-Macedónia nevének megváltoztatását is.

Az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos elmondta: habár a csatlakozni kívánó országok teljesítették az unió által támasztott feltételeket, az EU nem teljesítette ígéretét, ezért a luxemburgi találkozó nem tartozik Európa dicsőséges pillanatai közé.

"Mélyen sajnálom a történteket. Ez nem az a pillanat, amelyre büszkék lehetünk. Kétségtelen, hogy a halasztás rontja hitelünket a Nyugat-Balkánon."

- jelentette ki Johannes Hahn, az Európai Bizottság szomszédsági és bővítési ügyekért felelős biztosa.

Magyar Levente a külügyminisztérium államtitkára a Hír Tv kérdésére elmondta: nagyon csalódott a döntés miatt, de a bővítéspolitikáért felelős leendő magyar uniós biztos mindent meg fog tenni a nyugat-balkáni országok integrációjáért.

"Ha sikerült ezeket az országokat politikailag megerősíteni, akkor ezáltal a védekezési képességük is megnőhet, levéve Magyarországról azt a terhet vagy annak egy részét, amit mi hordozunk egyedül, hiszen nincs még egy olyan ország az Unióban, amelyik szárazföldön való migráció megállítására képes volna és meg van az akarata erre."

- mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Az államtitkár hozzátette: a döntés a migráció kapcsán is kockázatos helyzetet teremt. A bővítés kérdését a legmagasabb szinten, a csütörtökön kezdődő uniós csúcson is megvitatják.

Hír TV