2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Soha nem látott migránsáradat zúdulhat Európára a nigeri helyzet miatt

Niger a migráció szempontjából kiemelten fontos helyen, a Száheli-övezetben fekszik. Ott, ahonnan nagyon sokan szeretnének a jobb élet reményében elvándorolni, először az észak-afrikai országokba, majd onnan Európába. 

  • Soha nem látott migránsáradat zúdulhat Európára a nigeri helyzet miatt

Az Origó kiemeli, Európának kiemelt érdeke, hogy a helyzetet sikerüljön rendezni a nyugat-afrikai országban, hiszen akkora migrációs hullám szakadhat Európára, ami talán még a 2015-ösnél is nagyobb méretű lehet.

Nigerben július végén az elnöki gárda puccsot hajtott végre, megbuktatva Mohamed Bazoum államfőt. A hatalmat Abdourahamane Tiani tábornok vette át hatályon kívül helyezve az alkotmányos rendet. Az ország azonban nem járt jól vele, hiszen a szociális, gazdasági és társadalmi helyzet folyamatosan romlik, mára gyakorlatilag krízishelyzet alakult ki az afrikai államban. Főleg, hogy tavaly novemberben az új vezető egy olyan döntést hozott meg, ami a migráció tekintetében felborította az amúgy is nehéz helyzetet Európa és Afrika között, és

ami így humanitárius katasztrófával fenyeget.  

November végén az új nigeri vezetés ugyanis hatályon kívül helyezte 2015-ös migránscsempészet, vagy más nevén bevándorlásellenes törvényét. A jogszabály erős gátja volt a migráció elszabadulásának: 

súlyosan büntette a migráció céljából való illegális határátlépést.

Sokan próbáltak Nigerből északra, Tunéziába és Líbiába eljutni, hogy aztán onnan folytassák az útjukat Európába. Ez a fő tranzitútvonal, amelyen a Szaharától délre fekvő afrikai országok lakói észak felé vándorolnak.

Tehát a megpuccsolt vezetés részéről volt egyfajta igény, hogy polgárait az országon belül tartsa, azonban Tiani tábornok ezt elengedte. Az új kormány a szankcionálás feloldása mellett visszavonta az embercsempészek és az illegális bevándorlók ellen hozott ítéleteket, ami erős következményekkel járhat. Szakértők szerint ez

előrevetít egy szubszaharai afrikából érkező migrációs hullámot, amely eláraszthatja a Közép-Mediterrán útvonalat.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy december 8-án a líbiai központi hatóság közleményt adott ki arról, hogy

Nigerből jelentős migrációs hullám indult el, amely várhatóan rövidesen eléri líbiát.

líbiai központi politikai hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az elkövetkező napokban és hetekben biztonsági kihívások és veszélyek fenyegethetik az országot a Földközi-tengeren átkelni igyekvő, Líbiába érkező emberek számának várható megduplázódása miatt. A migránsok áthaladása veszélyes fejleményeket fog eredményezni, amelyek hatással lesznek a líbiai nemzetbiztonságra is.

Borítókép: Migránsok Lampedusa szugetén, fotó: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Humanitárius segélyre, vagy újabb fegyverekre költené az Európában befagyasztott orosz vagyont?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!