2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

New Orleans víz alatt

2019. július 12., péntek 12:56

Hurrikánriadót adtak ki Amerika déli államaiban, mert a hétvégén eléri a Mexikói öböl partját a Barry névre keresztelt trópusi vihar. A helyzetet súlyosbítja, hogy sok város már most víz alatt van a napok óta tartó heves esőzések miatt. New Orleansban már szükségállapotot hirdettek ki. A térségben készenlétben állnak a Nemzeti Gárda egységei is.

Velencéhez hasonlítanak New Orleans utcái. A napok óta tartó esőzésekben a Mississipi folyó hat méter magasra duzzadt és elárasztotta a várost. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hétvégére várják a Barry névre keresztelt trópusi vihart, amely a Mexikói-öböl felett 1-es erősségű hurrikánná alakult, így a térségre riadót adtak ki. New Orleans polgármestere közölte: a szivattyúk teljes erővel működnek, de ha a hurrikán partot ér, akkor valószínűleg nem fogják bírni a terhelést. A térdig érő víz már most teljesen megbénította a város életét.

,,Itt ragadtunk. Néhány óra alatt történt mindez, és senki nem tud menni sehova. A tömegközlekedés teljesen leállt. Megfeneklett autók vannak az utcákon mindenhol. Valójában már ez olyan, mint a hurrikán.'' - mondta egy férfi.

New Orleansban és a Louisiana tengerparti városaiban készenlétben állnak a Nemzeti Gárda mentőegységei. A meteorológusok szerint a hurrikán szombaton ér partot, óránként 120 kilométeres széllel. A kormányzó arra kérte Donald Trumpot, hogy hirdessen ki rendkívüli állapotot, amely megkönnyítené a szövetségi anyagi források felszabadítását.

Szakemberek szerint a helyzetet nehezíti, hogy az eső, az áradó folyók, és hurrikán egyszerre csaphat le a térségre. Korábban hasonló még nem történt.

,,Az özönvízszerű eső és az áradás az első számú probléma, amivel szembe kell néznünk, nem a hurrikán. A legnagyobb ellenségünk a víz, amely eláraszt minket. Nagy a veszélye a szélsőséges esőzésnek. Nem sokszor találkozunk ilyennel, főleg nem három napon keresztül.'' - mondta a nemzeti meteorológiai szolgálat embere.

Óriási viharok pusztítanak az ország északi vidékein is: Pittsburghtől Philadelphiáig egybefüggő viharzóna mozog, Virginia, Maryland és Pennsylvania államokban szinte éjszakai sötétség van az esőfüggöny miatt. Több helyen járhatatlanná váltak az utak, leszakadtak a vezetékek, megszűnt az áramszolgáltatás. Pittsburgh környékéről pedig földcsuszamlásokat is jelentettek.

HírTV