2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Moziklip

Következik:

Moziklip 20:10

Külföld

Netanjahu terve szerint Izrael a háború befejezése után megtartaná az ellenőrzést Gázában + videó

Nyilvánosságra hozta az izraeli miniszterelnök az eddigi legrészletesebb javaslatát a háború utáni Gázára vonatkozóan. Ez alapján: a konfliktus után határozatlan ideig megtartja a katonai ellenőrzést az enklávé felett, a civil élet irányítását pedig átengedi olyan gázaiaknak, akiknek nincs kapcsolata a Hámásszal.

  • Netanjahu terve szerint Izrael a háború befejezése után megtartaná az ellenőrzést Gázában + videó

A HírTV friss izraeli, gázai tudósításában elhangzik, hogy a fenti elképzelést világszerte elutasítják, például az Egyesült Államok, amely a palesztinok szuverenitását szorgalmazná. 

A romokkal körülvett gázaiak az izraeli hadjárat következtében megrongálódott mecsetben imádkoznak. A legtöbbjük úgy nyilatkozott, hogy elutasítja az izraeli miniszterelnök háború utáni tervét a Gázai övezetre vonatkozóan.

Netanjahu jelenlegi terve nem új, ez egy régi terv és el fogja érni a többi arab országot is mert az ő érdekeik nem csak Palesztinára korlátozódnak – mondta egy palesztin férfi arra vonatkozóan, hogy Izrael fenn akarná tartani biztonsági ellenőrzését a Jordániától nyugatra fekvő összes terület felett.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a Gázai övezetre vonatkozó terve olyan biztonsági és kormányzási kihívásokkal jár, amelyek a megszállással érnének fel - mondta Jonathan Panikoff, az amerikai kormány korábbi közel-keleti nemzeti hírszerzési megbízottja. Nem ő az egyetlen, aki nyilvánosan kritikával illette Netanjahu javaslatát.

A Chatham House Nemzetközi Biztonsági programjának egyik munkatársa is úgy nyilatkozott, hogy a terv "rendkívül problematikus" az egész régió számára.

Az, hogy a miniszterelnök egy ütközőzónát akar létrehozni az Egyiptommal és Izraellel határos területen nagy probléma lesz, mivel jelenleg mintegy 1,4 millió palesztin keres menedéket Rafahban, és egy ütközőzóna létrehozása elkerülhetetlenül szárazföldi invázióval járna, amit jelenleg mindenki igyekszik elkerülni. - mondta Nomi Bar-Yaacov, a Chatham House nemzetközi biztonsági programjának munkatársa.

Az izraeli sajtó viszont teljesen máshogy gondolja:

"A palesztin állam gondolata már nem életképes sem földrajzilag, sem erkölcsileg, de még politikailag sem tolerálható az izraeliek túlnyomó többsége számára." Ez a vélemény jelent szombaton meg a Jerusalem Post-ban.

A miniszterelnök előterjesztett tervét hidegvérrel fogadták Washingtonban, ahol a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy a kormányzat "következetesen egyértelmű" volt azzal kapcsolatban, hogy mit szeretne látni a Gázai övezetben a háború után.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!