2019. november 20.,
szerda, Jolán napja

Netanjahu átmenetileg lefújta egy beduin falu lerombolását

Hír TV

2018. október 21., vasárnap 12:36, frissítve: vasárnap 13:22

A további rendelkezésig felfüggesztette egy ciszjordániai beduin falu lerombolását Benjamin Netanjahu. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság még szerdán egy közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a civil építményeket katonailag nem indokolt megsemmisíteni, a lakosság erőszakos kitelepítése pedig háborús bűnnek minősül.

Elhalasztotta az izraeli kormány egy beduin falu erőszakos kitelepítését Ciszjordániában. Khan al-Ahmar sorsa nemzetközi aggodalmat váltott ki, miután a zsidó állam bejelentette, hogy ledózerolja a 180 lakosú falut. A helyi lakosok, külföldi aktivistákkal együtt a faluban várták a bulldózereket. Október 17-én a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság közleményében azt írta: a falu kitelepítése és lerombolása háborús bűntettnek minősül, ezért az ENSZ és a EU is felszólította Izraelt, hogy álljon el szándékától.

A falu polgármestere nem hisz sem a hírekben, sem az izraeli kormányban. „Az izraeli kormány kiadott egy közleményt, ezt mondja a média is, az izraeli média sok honlapon mondja, de én nem bízom benne, nem bízom sem az izraeli médiában, sem a kormányban. Csak a lakosok ellenállásában hiszek és a palesztin támogatásban, ez a döntést, ha megszállásról szóló döntésről van szó, nincs semmi írott amiben hihetnénk” – nyilatkozta Eid Abu Dahouk polgármester.

A telepek ügyével megbízott palesztin miniszter átmenetinek tartja a döntést. „Hallottuk a hírt, ugyanakkor a megszálló kormány által hozott döntést átmenetinek tartjuk. A rombolás elhalasztásáról szóló döntés átmeneti és van bizonyítékunk arra ami történik, a döntésünk ezért az, hogy folytatjuk a tiltakozást addig, ameddig a rombolási rendelet teljesen el nincs törölve” – mutatott rá Walid Assaf.

„Jó hely a befektetésnek”

Miközben a palesztin oldalon a telepesek által kiszemelt területeken lévő falvakat védik, az amerikai pénzügyminiszter Jeruzsálembe látogatott, hogy a zsidó állam miniszterelnökével tárgyaljon. Steven Mnuchin az izraeli befektetési lehetőségeket éltette és bejelentette: Washington még több infrastrukturális beruházásban vesz majd részt.

„Úgy vélem, nagyon fontos a kapcsolatunk Izraellel. Ez egy nagyon jó hely a befektetéshez, különösen a technológiai befektetésekhez. Biztossá fogjuk tenni, hogy még több infrastrukturális befektetést hozhassunk létre itt. Vagyis ez egy jó hely az amerikai beruházások, kereskedelem és más gazdasági lehetőségek szempontjából a két országnak” – nyilatkozta Steven Mnuchkin.

A Gázai övezetben közben tovább tartanak a tüntetések. Pénteken 130 palesztint sebesítettek meg az izraeli védelmi erők. A több mint 10 ezer fős tüntetés során a határsávban a tüntetők égő gumikat és robbanószerkezeteket dobáltak a katonák felé. A palesztinok március 30-a óta demonstrálnak a határnál.