2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula 11:00

Külföld

Népirtás fenyegeti a civileket az etiópiai Tigrében

Az Etiópia északi részén kirobbant konfliktusban eritreai katonák több száz civilt mészároltak le 2020 novemberében Akszúmban - közölték jogvédők pénteken.

  • Népirtás fenyegeti a civileket az etiópiai Tigrében

A jogvédők 41 túlélővel és húsz további olyan emberrel beszéltek, akiknek tudomásuk van a történtekről. A beszámolókat emellett műholdfelvételeken látható tömegsírok is alátámasztják. A jogvédők szerint a legsúlyosabb vérengzés november 28-án és 29-én történt, amikor eritreai katonák tüzet nyitottak az utcákon, és házról házra járva ütöttek rajta a helyieken. A túlélők és a tanúk válogatás nélküli ágyúzásról, törvénytelen kivégzésekről és fosztogatásról számoltak be.

"Az etióp és eritreai csapatok háborús bűnöket követtek el. Az eritreai csapatok féktelen tombolásba kezdtek és civilek százait gyilkolták meg hidegvérrel" - hangsúlyozták a jogvédők, kiemelve, hogy a civil lakosság ellen elkövetett tömeggyilkosság kimerítheti az emberiesség elleni bűntett fogalmát. Az etióp kormány bejelentette, hogy vizsgálják a történteket.

A héten a Nobel-békedíjas dél-afrikai Desmond Tutu alapítványa arra figyelmeztetett, hogy a tigréieket népirtás fenyegeti.

Etiópia tavaly novemberben indított katonai műveletet Tigré ellen, miután a tartományt irányító Tigréi Népi Felszabadító Front (TPLF) gyakorlatilag fellázadt a központi kormányzat ellen. Az egyelőre nem világos, hogy mit kerestek egyáltalán eritreai katonák a térségben, mert Eritrea mindezidáig tagadta, hogy köze lenne a tigréi konfliktushoz. Helyiek szerint viszont Eritrea igenis beavatkozott Tigrében. Az is köztudott, hogy Eritrea ellenségnek tekinti a TPLF-t a térségben 1998-2000-ben vívott határháború óta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Teljesen elszigetelte magát Emmanuel Macron

Teljesen elszigetelte magát Emmanuel Macron

Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozata, mely szerint nem zárható ki a nyugati csapatok kiküldése Ukrajnába, ellentmondott az európai és francia hangulatnak. Bár egyes francia tisztségviselők később próbálták enyhíteni Macron kijelentését, a nyilatkozat dühös reakciókat váltott ki szerte Európában - írja a Magyar Nemzet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!