2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Külföld

Neonácik ellen emeltek vádat

Négy neonáci férfi ellen emeltek vádat a tavalyi Charlottesville-i zavargás miatt. Az egyetemi városban 2017 nyarán egy tüntetés fajult tömegverekedéssé. A demonstrálók akkor azért vonultak utcára, hogy ne távolítsák el az amerikai polgárháborúban a rabszolgaságpárti déliek hadseregét vezető tábornok szobrát. A négy vádlott 5 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

  • Neonácik ellen emeltek vádat

A 2017 augusztusi Charlottesville-ben Robert Lee tábornok szobrának elmozdítása ellen szerveztek tüntetést. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban a déli csapatok parancsnoka volt, és a város vezetői úgy vélték, hogy nem a városi parkban volna a helye a szobornak. A békés tüntetők közé a fehér felsőbbrendűséget és fajgyűlöletet hirdetők vegyültek – jó részük más államból érkezett– és a demonstráció véres összecsapásba fulladt. Az ügyben négy férfi ellen emeltek vádat, mindannyian egy dél-kaliforniai székhelyű rasszista és antiszemita szervezet feltételezett tagjai. A bíróság szerint megsértették azt a szövetségi törvényt, amely tiltja, hogy valaki az egyik amerikai tagállamból a másikba utazva lázadást szítson, vagy zavargásokban részt vegyen.

„Miközben úton voltak, hogy az Emancipation Parkban tartott Egyesítsük a Jobboldalt demonstráción részt vegyenek és készen álljanak az utcai harcokra, több erőszakos cselekményt is elkövettek, ütöttek, rúgtak, fejeltek és több embert is végiglökdöstek észak-kelet Charlottesville-ben a második utca környékén. Többek között megtámadtak egy afroamerikai férfit, két nőt és egy lelkészt” – mondta Thomas Cullen, ügyész.

A négy férfit a Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai tartóztatták le.

„Az ügyfelemnek nincs priusza, egész életében Kaliforniában élt. Tanult, jó családból származik, semmi olyan nincs a hátterében, ami azt sugallná, hogy elmenekülne vagy veszélyt jelentene a közösségre. A jog szerint ártatlan és a szövetségi jogszabályok alapján, a bizonyítékok súlya számít, bármik is legyenek azok. Tény az, hogy a bíróságnak a legkisebb súlyú büntetést kellene adnia, de úgy tűnik, hogy itt nem ez történt” – mondta Michael Paul Miselis, védőügyvéd

A négy férfi fejenként 10 évnyi szabadságvesztés elé néz, ha bűnösnek találják őket. Az FBI szerint a négy férfi korábban több kaliforniai, erőszakba fulladt demonstráción is tevékenyen részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!