2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Neonácik ellen emeltek vádat

Négy neonáci férfi ellen emeltek vádat a tavalyi Charlottesville-i zavargás miatt. Az egyetemi városban 2017 nyarán egy tüntetés fajult tömegverekedéssé. A demonstrálók akkor azért vonultak utcára, hogy ne távolítsák el az amerikai polgárháborúban a rabszolgaságpárti déliek hadseregét vezető tábornok szobrát. A négy vádlott 5 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

  • Neonácik ellen emeltek vádat

A 2017 augusztusi Charlottesville-ben Robert Lee tábornok szobrának elmozdítása ellen szerveztek tüntetést. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban a déli csapatok parancsnoka volt, és a város vezetői úgy vélték, hogy nem a városi parkban volna a helye a szobornak. A békés tüntetők közé a fehér felsőbbrendűséget és fajgyűlöletet hirdetők vegyültek – jó részük más államból érkezett– és a demonstráció véres összecsapásba fulladt. Az ügyben négy férfi ellen emeltek vádat, mindannyian egy dél-kaliforniai székhelyű rasszista és antiszemita szervezet feltételezett tagjai. A bíróság szerint megsértették azt a szövetségi törvényt, amely tiltja, hogy valaki az egyik amerikai tagállamból a másikba utazva lázadást szítson, vagy zavargásokban részt vegyen.

„Miközben úton voltak, hogy az Emancipation Parkban tartott Egyesítsük a Jobboldalt demonstráción részt vegyenek és készen álljanak az utcai harcokra, több erőszakos cselekményt is elkövettek, ütöttek, rúgtak, fejeltek és több embert is végiglökdöstek észak-kelet Charlottesville-ben a második utca környékén. Többek között megtámadtak egy afroamerikai férfit, két nőt és egy lelkészt” – mondta Thomas Cullen, ügyész.

A négy férfit a Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai tartóztatták le.

„Az ügyfelemnek nincs priusza, egész életében Kaliforniában élt. Tanult, jó családból származik, semmi olyan nincs a hátterében, ami azt sugallná, hogy elmenekülne vagy veszélyt jelentene a közösségre. A jog szerint ártatlan és a szövetségi jogszabályok alapján, a bizonyítékok súlya számít, bármik is legyenek azok. Tény az, hogy a bíróságnak a legkisebb súlyú büntetést kellene adnia, de úgy tűnik, hogy itt nem ez történt” – mondta Michael Paul Miselis, védőügyvéd

A négy férfi fejenként 10 évnyi szabadságvesztés elé néz, ha bűnösnek találják őket. Az FBI szerint a négy férfi korábban több kaliforniai, erőszakba fulladt demonstráción is tevékenyen részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!