2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Nemzetközi vizsgálatot sürget Zelenszkij a Belgorodnál lelőtt repülőgép ügyében

Nemzetközi vizsgálatot sürgetett szerda esti beszédében az ukrán elnök az oroszországi Belgorodnál lezuhant orosz katonai repülőgép ügyében, melyen Moszkva szerint ukrán hadifoglyok tucatjai utaztak.

  • Nemzetközi vizsgálatot sürget Zelenszkij a Belgorodnál lelőtt repülőgép ügyében

Volodimir Zelenszkij elmondta azt is, hogy megbízta Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy adja át Kijev az üggyel kapcsolatos összes információját Ukrajna külföldi partnereinek is, emellett

azt vetette Moszkva szemére, hogy "játékot űz az ukrán foglyok életével, illetve azok szerettei és az ukrán nép érzéseivel".

Az Il-76-os gép szerdán, Belgorod térségében zuhant le, mintegy 50 kilométerre az ukrán határtól, az orosz védelmi minisztérium szerint a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, hat fős személyzettel és 3 fogolykísérővel. Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke azt állította, hogy a repülőgépet három nyugati gyártmányú rakéta találta el. Elmondta, hogy a lelőtt repülőgép mögött haladt egy másik Il-76-os is, a fedélzetén további mintegy 80 ukrán hadifogollyal, de azt a gépet sikerült visszafordítani.

A tárca azt közölte, az ukrán hadsereg lőtte le a gépet, a Kreml pedig kiemelte, hogy a foglyokat éppen fogolycserére szállították volna.

Az ukrán hírszerzés annyit közölt, hogy szerdára valóban tervben volt egy fogolycsere a felek között, ez azonban nem valósult meg.

A korábban megbeszéltek szerint 192 ukrán foglyot cseréltek volna ki ugyanennyi orosz fogolyra.

A kijevi kormány aláhúzta: egyelőre nincs megbízható értesülésük arról, kik és hányan utaztak a gép fedélzetén, az ukrán titkosszolgálatok pedig kiemelték, hogy az ukrán félnek nem jelezték, hogy biztosítsa a légtér azon részét, jóllehet ezt máskor Moszkva megtette.

"Amiatt, hogy Ukrajnát nem tájékoztatták arról, milyen szállítóeszközt vesz igénybe az orosz fél, a szándékos akciót sem lehet kizárni, melynek célja a foglyok életének veszélyeztetése volt"

– közölték az ukrán hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb Biden került bajba

Újabb Biden került bajba

Az üzletemberként dolgozó James Bident a testvéréhez fűződő üzleti és pénzügyi kapcsolatairól kérdezték a képviselőház felügyeleti bizottságának tagjai.
Prőhle Gergely: Évek óta tart Németországban a migrációval kapcsolatos tipródás + videó

Prőhle Gergely: Évek óta tart Németországban a migrációval kapcsolatos tipródás + videó

Velkovics Vilmos vendége Prőhle Gergely, korábbi berlini nagykövet, az NKE intézet igazgatója volt, akivel többi között a következő témákat beszélték meg. A menedékkérők állami segélyezésének formájaként bevezetik Németországban a fizetési kártyát, a konzervatív ellenzék megtiltaná, hogy alkoholt és cigarettát lehessen vásárolni a kártyával, Komplett városrészeket vettek át a bevándorlók Berlinben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!