2023. 09. 27. Szerda Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:05

Külföld

Nemzeti gyásznap van az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás 22. évfordulójára emlékeznek hétfőn. A hivatalos rendezvényeket a szokásoknak megfelelően a terrortámadás helyszínein tartották.

  • Nemzeti gyásznap van az Egyesült Államokban

New Yorkban, a World Trade Center ikertornyainak helyén kialakított Ground Zero emlékhelyen harangszóval emlékeztek az áldozatokra. A hivatalos eseményen Kamala Harris alelnök vett részt, emlékbeszédeket az egykori események érintettjei, áldozatok hozzátartozói mondtak, illetve olvasták fel az áldozatok neveit.

A fővárosban, Washingtonban a védelmi minisztérium arlingtoni épületénél, a Pentagonnál, helyi idő szerint 9.37-kor, az egykori becsapódás időpontjában trombitaszó csendült fel, és a nyolcszögletű épületen azt a helyet, ahova a repülőgép becsapódott, nemzeti zászlóval borították.

Lloyd Austin védelmi miniszter arról beszélt, hogy azon a napon 22 évvel ezelőtt az Egyesült Államok háborúba lépett a terrorizmus ellen. Mark Milley vezérkari főnök azt hangsúlyozta, hogy a terroristák, akik 2001. szeptember 11-én a támadást végrehajtották, gyűlölték Amerikát, a demokráciát és a szabadságot, amit képvisel, valamint azt a gondolatot, hogy mindenki egyenlő.

Joe Biden elnök a nap során - indiai és vietnami útjáról visszatérve - Alaszkából tart beszédet a gyásznapon azzal az üzenettel, hogy a 22 évvel ezelőtti terrortámadás az Egyesült Államok minden részét ugyanúgy érintette. Joe Biden szakít azzal a hagyománnyal, hogy az Egyesült Államok elnöke személyesen vesz részt a támadás egykori helyszínein tartott eseményeken, illetve Washingtonban tölti a napot.

2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok keleti partján a reggeli órákban három helyszínen négy eltérített repülőgép csapódott a kiszemelt célpontba, illetve zuhant le.

Terroristák két gépet, az American Airlines 11-es járatát és az United Airlines 175-ös járatát New Yorkban a World Trade Center két felhőkarcolójába vezették. A 110 emeletes épületek még aznap délelőtt leomlottak.

A fővárosban, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épületébe csapódott utasszállító repülőgép, az American Airlines 177-es járata.

A negyedik repülőgép, a United Airlines 93-as járata Pennsylvania államban zuhant le, miután utasok megpróbálták visszaszerezni a gép feletti irányítást az azt hatalmukba kerítő terroristáktól. A repülő eredeti célpontja szintén a főváros, Washington egy kormányzati épülete lett volna.

A terrortámadások hivatalosan 2977 áldozata volt, valamint a 19 terrorista, aki azokat végrehajtotta.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!