2021. augusztus 6.,
péntek, Berta, Bettina napja

Nemzeti gyásznap az etióp repülőgép-szerencsétlenség miatt

MTI, Hír TV

2019. március 11., hétfő 08:13, frissítve: hétfő 09:02

Nemzeti gyásznapot tartanak ma Nigériában a vasárnapi repülőgép szerencsétlenség miatt. Az etióp légitársaság gépe Nairobiba indult Addisz-Abebából, de röviddel a felszállás után lezuhant. A gépen – a többi között – spanyol, kenyai, olasz, brit, francia, holland, amerikai és kanadai állampolgárok, valamint 19 ENSZ alkalmazott utazott. A tragédiában életét vesztette a Szlovák Nemzeti Párt politikusának felesége, lánya és fia.

A baleset okát még vizsgálják, de szakértők szerint a körülmények nagyon hasonlítanak a tavaly októberi szerencsétlenségre, amely során a Lion Air indonéz légitársaság egy ugyanilyen típusú Boeingje a Jáva-tengerbe zuhant.

Egy idei nem repülhetnek

Az etióp légitársaság egyik gépének vasárnapi katasztrófája miatt a cég, a kínai polgári légiforgalmi hatóság és a Cayman Airways karibi légitársaság bejelentette, hogy a szerencsétlenül járt típusból, a Boeing-737-8 MAX-ból egyelőre egyetlen egy sem repülhet.

Az etióp légitársaság közölte: noha egyelőre nem ismerik a katasztrófa okát, elővigyázatosságból további rendelkezésig egyetlen gép sem szállhat fel a típusból.

Nem sokkal korábban jelentette be a kínai polgári légiforgalmi hatóság is, hogy az ország összes Boeing-737-8 MAX-ának a földön kell maradnia ellenőrzésükig.

A kínai légitársaságoknak 96 ilyen gépük van, a típusból a világban üzemeltetett összes repülő több mint egynegyede. A világon először 2017-ben szolgálatba állított típusnak ez volt a második balesete: októberben a Lion Air indonéz „fapados” légitársaság egyik gépe zuhant le 189 utassal és a személyzettel a fedélzetén.

Az indonéz polgári légiforgalmi hatóság hétfőn felajánlotta az etiópnak, hogy segít a nyomozásban, miután az indonéz gép szerencsétlenségének kivizsgálásával tapasztalatokat szereztek erre a típusra vonatkozóan.

A Cayman Airways karibi légitársaság is bejelentette, hogy ideiglenesen nem repülhet egyetlen Boeing-737-8 MAX típusú gépe sem.