2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Nemzeti gyásznap a tengerbe fulladt menekültek miatt

Nemzeti gyásznapot tartanak pénteken Olaszországban azután, hogy előző nap több mint száz afrikai menekült a tengerbe fulladt Lampedusa szigeténél. A hajón összesen ötszázan utaztak. Kétszáz embert továbbra is keresnek az olasz hatóságok. Enrico Letta kormányfő óriási tragédiának nevezte a balesetet, Ferenc pápa pedig imádkozásra szólított fel az áldozatokért.

A főleg Eritreából és Szomáliából származó utasok többsége megfulladt vagy eltűnt. Az eset ráirányította a figyelmet az egyre súlyosabb menekültügyi helyzetre Európa déli partjainál. Ferenc pápa imádkozásra szólított fel, és gyalázatosnak nevezte az esetet. Hasonlóan nyilatkoztak az olasz kormány képviselői is. „Szeretném kifejezni őszinte együttérzésemet és fájdalmamat a történtek miatt. Ez egy óriási tragédia, amely szembesít minket a háború elől menekülő emberek problémájával” – fogalmazott Cecile Kyenge integrációs miniszter.

A hajó tunéziai kapitányát letartóztatták, ezzel azonban a probléma még nem oldódott meg. Az ENSZ szerint az évente több tízezer menekültből, akik a tengeren próbálnak meg Észak-Afrikából Olaszországba jutni, több mint hatezren vesztették életüket az elmúlt évtizedben. Az ENSZ menekültügyi biztosa szerint tarthatatlan a helyzet. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy mi áll a tragédia mögött. Ezeknek az embereknek a többsége háború és üldöztetés elől menekült, mivel hazájukban sárba tiporják az emberi jogokat” – mondta Adrian Edwards, az ENSZ menekültügyi biztosának biztosi szóvivő.

Olaszországban egész napos gyászt tartanak a tragédia miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken + videó

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken + videó

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken, ugyanis igen erőteljes iszlámosodási folyamatok zajlanak több városban. Az észak-olaszországi Monfalcone lakosainak 33 százaléka külföldi, főként bangladesi származású. Az olaszok lassan kivonulnak és átengedik a terepet a bevándorlóknak, akik meghatározó szerepre tesznek szert.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!