2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Németországban bekérették az orosz nagykövetet a Bundestag elleni 2015-ös hackertámadás ügyében

Bekérették a német külügyminisztériumba csütörtökön Szergej Nyecsajev orosz nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki, amiért Moszkvának állítólag köze volt a Bundestag (német szövetségi parlament) elleni 2015-ös hackertámadáshoz.

  • Németországban bekérették az orosz nagykövetet a Bundestag elleni 2015-ös hackertámadás ügyében

Miguel Berger külügyi államtitkár a leghatározottabb módon elítélte a kibertámadást - közölte a minisztérium.

A tárca közleménye szerint "terhelő jelek" vannak arra, hogy a fő gyanúsított "a támadás elkövetésének időpontjában az orosz katonai hírszerzés (GRU) tagja volt".

"Az orosz nagykövettel a szövetségi főügyész 2020. május 5-én Dmitrij Badin orosz állampolgárral szemben kiadott letartóztatási parancsára hivatkozva közölték, hogy a német kormány Brüsszelben az EU kibertámadásokal szembeni szankciórendszerével akar élni a német Bundestag elleni támadás elkövetőivel, köztük Badin úrral szemben is" - áll a minisztériumi állásfoglalásban.

A letartóztatási parancsot annak megalapozott gyanújával állították ki, hogy Badin "más, eddig név szerint nem ismert személyekkel közösen egy külföldi hatalom titkosszolgálata számára hírszerzési tevékenységet végzett a Német Szövetségi Köztársaság ellen". A dokumentum szerint Badin az APT28 csoport tagjaként felelős a Bundestag ellen 2015 áprilisában, illetve májusában elkövetett hackertámadásokért.

Angela Merkel német kancellár az üggyel összefüggésben már korábban pellengérre állította Oroszországot és következményekkel fenyegetett. A Der Spiegel című német hírmagazin portálján május 8-án közölte, hogy Merkel képviselői irodájának levelezéséhez is hozzáfértek a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszere elleni 2015-ös támadás elkövetői, akik az orosz katonai hírszerzésnek dolgoztak. A kancellár szerdai parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy mindig is a német-orosz kapcsolatok javításáért dolgozott, de ezeket a törekvéseket visszavetik, a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést pedig hátráltatják az olyan "szörnyűséges" bűncselekmények, mint a Bundestag elleni hackertámadás, amelynek hátterében a német nyomozó hatóságok bizonyítékai alapján orosz állami szervek állnak.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!