2021. május 11.,
kedd, Ferenc napja

Németországban bekérették az orosz nagykövetet a Bundestag elleni 2015-ös hackertámadás ügyében

MTI

2020. május 28., csütörtök 15:31

Bekérették a német külügyminisztériumba csütörtökön Szergej Nyecsajev orosz nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki, amiért Moszkvának állítólag köze volt a Bundestag (német szövetségi parlament) elleni 2015-ös hackertámadáshoz.

Miguel Berger külügyi államtitkár a leghatározottabb módon elítélte a kibertámadást - közölte a minisztérium.

A tárca közleménye szerint "terhelő jelek" vannak arra, hogy a fő gyanúsított "a támadás elkövetésének időpontjában az orosz katonai hírszerzés (GRU) tagja volt".

"Az orosz nagykövettel a szövetségi főügyész 2020. május 5-én Dmitrij Badin orosz állampolgárral szemben kiadott letartóztatási parancsára hivatkozva közölték, hogy a német kormány Brüsszelben az EU kibertámadásokal szembeni szankciórendszerével akar élni a német Bundestag elleni támadás elkövetőivel, köztük Badin úrral szemben is" - áll a minisztériumi állásfoglalásban.

A letartóztatási parancsot annak megalapozott gyanújával állították ki, hogy Badin "más, eddig név szerint nem ismert személyekkel közösen egy külföldi hatalom titkosszolgálata számára hírszerzési tevékenységet végzett a Német Szövetségi Köztársaság ellen". A dokumentum szerint Badin az APT28 csoport tagjaként felelős a Bundestag ellen 2015 áprilisában, illetve májusában elkövetett hackertámadásokért.

Angela Merkel német kancellár az üggyel összefüggésben már korábban pellengérre állította Oroszországot és következményekkel fenyegetett. A Der Spiegel című német hírmagazin portálján május 8-án közölte, hogy Merkel képviselői irodájának levelezéséhez is hozzáfértek a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszere elleni 2015-ös támadás elkövetői, akik az orosz katonai hírszerzésnek dolgoztak. A kancellár szerdai parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy mindig is a német-orosz kapcsolatok javításáért dolgozott, de ezeket a törekvéseket visszavetik, a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést pedig hátráltatják az olyan "szörnyűséges" bűncselekmények, mint a Bundestag elleni hackertámadás, amelynek hátterében a német nyomozó hatóságok bizonyítékai alapján orosz állami szervek állnak.

 

MTI