2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Németország-szerte ezrek követeltek békét és az újrafegyverkezés leállítását

Ezrek demonstráltak szombaton Németország-szerte a békemozgalom által szervezett hagyományos húsvéti felvonulásokon az ukrajnai háború tárgyalásos befejezését követelve.

  • Németország-szerte ezrek követeltek békét és az újrafegyverkezés leállítását

A Peace Cooperative Network (PCN) nevű civil szervezet szerint mintegy hetven városban voltak megmozdulások, így Berlinben, Bonnban, Brémában, Duisburgban, Hannoverben, Lipcsében, Münchenben és Stuttgartban.

A menetek résztvevői azt is követelték, hogy állítsák le az Oroszország által megtámadott Ukrajnába irányuló német fegyverszállításokat, és mondjanak nemet a német szövetségi hadsereg, a Bundeswehr bejelentett újrafelfegyverzésére.

A Rajna-Ruhr régióban a húsvéti meneten elhangzott, hogy a német kormánynak és az Európai Uniónak komolyan kell igyekeznie "az előfeltételek nélküli béketárgyalásokért". Követelték a harckocsik és más nehézfegyverek szállításának a leállítását is, mert azok kiterjeszthetik és meghosszabbíthatják a háborút. "Ukrajnának joga van megvédeni magát, de a több és komolyabb fegyver nem megoldás, csak szítja a háborút" - hangoztatták a résztvevők.

Lipcsében a menet társszervezője, Torsten Schleip kijelentette: "nekünk az azonnali tűzszünet és a tárgyalások megkezdése jobb alternatíva, mint a további fegyverszállítás és az atomfegyverek kölcsönös bevetéséig vezető eszkaláció".

Schleip mindazonáltal hangsúlyozta, hogy "nem Putyin-párti tüntetést" tartanak.

A PCN szerint több mint százhúsz megmozdulást terveznek országszerte csütörtöktől hétfőig.

A radikális baloldali Die Linke párt társelnöke, Martin Schidewan a húsvéti békemenetek kapcsán a dpa német hírügynökségnek kijelentette: a konfliktus ellentmondásos jellege ellenére tisztázni kell a békemozgalom álláspontját. "Ez azt jelenti, hogy szolidárisak vagyunk a nemzetközi jog világos megsértésével megtámadott Ukrajnával, és egyértelműen elítéljük az orosz agressziós háborút" - mondta. A politikus ugyanakkor bírálta, hogy a német kormány kizárólag a fegyverszállításokra és az ukrán katonák kiképzésére összpontosít.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!