2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Németh Zsolt: Az Európa Tanácsnak fontos feladata lesz Európa egységének újbóli megteremtése

Az Európa Tanács hasonlóan komoly kihívásokkal néz szembe, mint hetven évvel ezelőtt, ezért feladata a következő években az lesz, hogy újra megteremtse Európa egységét - emelte ki az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes őszi ülésszakát követen az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön.

  • Németh Zsolt: Az Európa Tanácsnak fontos feladata lesz Európa egységének újbóli megteremtése

Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának vezetője hangsúlyozta, ahogy egész Európában, vagy az Európai Parlament falain belül, úgy az Európa Tanácsban is tapasztalható kelet-nyugati megosztottság rendkívüli mértékben elmélyült.

A 47 tagot számláló tanács azonban "leképezi a nemzetek Európáját, hordozza azt az eszmét, amely mentén Európát újra lehet egyesíteni. Mi Magyarország erre készen állunk" - jelentette ki.

A politikus kiemelte, az idén 70 éves Európa Tanácsnak nagyon fontos szerepe volt a közép- és kelet-európai országok könnyebb európai integrálódásának folyamatában a rendszerváltozás után. Magyarországnak ezért épp olyan fontos az Európa Tanács alapításának 70. évfordulója, mint a rendszerváltozás 30. évfordulója. Ez nyitotta meg ugyanis az utat a közép- és kelet-európai országok csatlakozása előtt, teljessé téve az európai térképet - mondta.

Arra emlékeztetett, hogy 70 évvel ezelőtt romokból kellet újjáépíteni az európai politikai rendszert, amely  mostanáig biztosította a békét.  békét hozott.

A jogállamiságra és az emberi jogokra épülő háború utáni rendszer komoly történelmi sikernek tekinthető, amelyben az Európa Tanácsnak, valamennyi testületének és szakértői bizottságának vitathatatlan szerepe van - tette hozzá.

Németh Zsolt végezetül elmondta azt is, hogy Kovács Elvira, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke elnyerte a lehetőségét annak, hogy átfogó kisebbségi jelentést készítsen az elkövetkezendő hónapokban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!