2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Német liberálisok: Ukrajna támogatása csak elsüllyedését akadályozza meg

Egyre inkább megosztott a német kormánykoalíció az ország Ukrajna-politikáját illetően, Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártja (SPD) pedig koalíciós partnerei kereszttüzébe került, mivel enyhített álláspontján a háború sújtotta ország támogatásával kapcsolatban – írja az EurActiv.

  • Német liberálisok: Ukrajna támogatása csak elsüllyedését akadályozza meg

A beszéd erős vitát váltott ki a kormánykoalíción belül. Mützenich ugyan szombaton megpróbált visszakozni megjegyzésétől, de a koalíciós partnerek attól tartanak, hogy megváltozhat az SPD Ukrajna-politikája. 

Mützenich becsmérlő megjegyzései a koalícióban másként gondolkodókról és a konfliktus befagyasztásáról szóló, nem túl inspiráló szavai a kancellár kormánynyilatkozatával együtt fordulópontot jelentenek a külpolitikában” – mondta Michael Georg Link, a liberális szabad demokraták (FDP) frakcióvezető-helyettese a Tagesspiegelnek vasárnap. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár a múlt héten határozottan megvédte döntését, hogy nem küld Taurus rakétákat Ukrajnába, amiért koalíciós partnerei bírálatokat fogalmaztak meg – teszi hozzá az EurActiv.

Scholz az ukrajnai háború kitörése után a német külpolitika teljes újrarendezéseként hirdette meg a „Zeitenwende”-t, vagyis a nagy fordulatot. Link feltette a kérdést: Mit ér még a „Zeitenwende”, ha Scholz és Mützenich mindig csak annyit segít Ukrajnának, hogy az éppen ne süllyedjen el?”

Mützenich felhívása az ukrajnai háború befagyasztására a másik koalíciós partner részéről is jelentős visszhangot váltott ki. Ricarda Lang, a Zöldek frakcióvezetője a Die Weltnek azt mondta, hogy a szocdem frakcióvezető beszéde „visszatérést jelent a szociáldemokraták régi Oroszország-politikájához”, ami korábban baráti volt Moszkva felé. Szombaton aztán az SPD vezetői pártértekezletre gyűltek össze, és megvédték frakcióvezetőjük álláspontját. 

Saskia Esken SPD-vezető, miközben hangsúlyozta pártja rendíthetetlen támogatását Ukrajna iránt, azt mondta, hogy az SPD „természetesen osztja a békevágyat is, amelyet különösen az ukránok éreznek”. Hozzátette, hogy az SPD felszólította az orosz elnököt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Az ellenzéki CDU is beleszólt a vitába, és arra figyelmeztetett, hogy az SPD jelenleg a konfliktus befagyasztásának gondolatával teszteli a választókat. 

Roderich Kiesewetter, a CDU külügyi szóvivője szerint az SPD-nek még mindig gondot okoz Oroszország „romantizálása, amely most szörnyű módon utolér minket Németországban”. Eközben Scholz vonakodása a Taurus rakéták szállításával kapcsolatban továbbra is konfliktust szít a koalíción belül – folytatja az EurActiv. Pénteken a t-online hírportálnak kiszivárogtak olyan rendkívül érzékeny információk, amelyek állítólag igazolták Scholz vonakodását a Taurus rakéták leszállításával kapcsolatban. 

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!