2021. június 21.,
hétfő, Alajos, Leila napja

Nem válogathatnak a svédek az oltóanyagok közül - aki nem kéri, akár fizethet is

2021. május 9., vasárnap 15:10

Nem tudják a svédek, milyen oltóanyagot kapnak, egészen addig, míg el nem mennek az oltópontra - jelentette svédországi tudósítónk, aki azért érkezett Magyarországra, hogy végre megkapja a koronavírus elleni védőoltást.

Svédországban ugyanis - bár jogosult és regisztrált is - az egészségügyi hatóságok egyre későbbre tolják korcsoportjának oltását.

Svédországban lassan halad az koronavírus-oltási kampány. A skandináv állam szinte teljesen hozza az uniós átlagot, mindössze a lakosság 28 százalékát oltották be eddig.

Svédországi tudósítónk, Bugnyár Zoltán, amint a magyar kormány lehetővé tette, hogy a külföldön élő magyarok is beoltassák magukat hazánkban, elkezdte szervezni a hazautat. A munkájához ugyanis szüksége volt arra, hogy mihamarabb megkapja a védőoltást. Svédországban ugyanis esélye se lenne arra, hogy még a nyáron megszerezze a védőoltást.

A svéd fővárosban most hívják be a hatvan év alattiakat, közben folytatják a rizikócsoportokba tartozók oltását is. Ez utóbbi csoportba azonban nem tartoznak bele a tanárok. Sőt, azok az egészségügyi dolgozók sem, akik nem a járványügyi, a sürgősségi, vagy az intenzív osztályokon dolgoznak.

Stockholm csak az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott szérumokat használja. Az emberek pedig nem választhatnak a vakcinák közül. Sőt, csak akkor tudják meg milyen oltóanyagot kapnak, amikor belépnek az oltópontra. Az AstraZeneca cég vakcináját csak 65 év felettiek kaphatják, nekik viszont szinte kötelező elfogadni - mondta tudósítónk. Aki visszautasítja, az nem kap helyette másikat, sőt, van olyan régió, ahol ilyenkor vizitdíjként 7-8 ezer forintnak megfelelő svéd koronát kell fizetnie. Bugnyár Zoltán arról is beszélt, hogy a korlátozások kivezetése is késik.

Nem segít a svéd kormánynak a korlátozások kivezetésében, hogy február óta időről-időre felugrik a napi megbetegedések száma. Vannak napok, amikor kétezer, máskor viszont hétezer koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak 24 óra alatt a 10 milliós államban.

HírTV