2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Nem szavazta meg az Egyesült Államok Ukrajna támogatását

Meginoghat Ukrajna támogatása, miután az Egyesült Államok kongresszusi költségvetési megállapodásából az utolsó pillanatban kizárták Kijev további katonai finanszírozását. Így az USA kormányának finanszírozása biztosítva van a következő 45 napra. Azonban homályos, hogy folytatódhat-e az Ukrajnának nyújtott támogatás - amire Biden elnök ígéretet tett.

  • Nem szavazta meg az Egyesült Államok Ukrajna támogatását

Egy hajszálon múlt, hogy sikerült elkerülni az Egyesült Államok kormányzati leállását. A Demokrata Párt és a Republikánus Párt tagjai ugyanis az utolsó pillanatban állapodtak meg a finanszírozás átmeneti folytatásáról.

Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra egyelőre nincs végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak.

A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett csak létre.

Az alkuból kimaradt Ukrajna finanszírozása, de a pártok megállapodtak abban, hogy ezt a következő hetekben tovább tárgyalják majd. Itt egy hat milliárd dolláros katonai segélyről van szó.

Joe Biden elnök megígérte, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát.

"Semmilyen körülmények között nem hagyhatjuk, hogy a Washington Ukrajnának nyújtott támogatása megszakadjon. Kezeskedem afelől, hogy eljutunk odáig, hogy meg fogjuk csinálni. Biztosítani akarom szövetségeseinket, hogy számíthatnak a támogatásunkra, nem fogunk csak úgy kisétálni" - mondta az amerikai elnök.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 46 milliárd dollárnyi katonai támogatást nyújtott Ukrajnának.

Biden most további 24 milliárd dollárt kért, az elmúlt hónapokban pedig az USA megígérte a 300 kilométer hatótávolságú ATACMS rakétarendszerek leszállítását, valamint Abrams harckocsikat is küldött Kijevbe.

A keményvonalas republikánusok ellenzik a további katonai segítségnyújtást, sokan pedig nyíltan ellenzik az amerikai elnök hozzáállását a háborúhoz.

Matt Gaetz floridai kongresszusi képviselő szombaton azt mondta újságíróknak, hogy „a kongresszusból már engedélyezett finanszírozás valahol a több mint elég és a túl sok között van”.

Marjorie Taylor-Green, GeOrgia állam képviselője pedig úgy fogalmazott, hogy már túl sok segélyt utaltak ki Kijevnek, hozzátéve, hogy "Ukrajna nem az USA 51. tagállama".

A szombati ideiglenes költségvetési megállapodás tükrözi a republikánusok egy részének a háború finanszírozásával szembeni egyre nagyobb ellenállását.

Republikánus többség irányítja az amerikai képviselőházat, míg a demokraták vékony többséget élveznek a szenátusban. A költségvetés elfogadásához pedig mindkét ház támogatására szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!