2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Nem sikerült békét kötni a kagylóháborúban

Nem sikerült békét kötni a francia és a brit halászoknak a kagylóháborúban. A britek akkor szeretnének kagylót halászni, amikor Franciaországban tilalom van, ráadásul a fogást nem a brit, hanem főleg a francia piacon értékesítik. A franciák dühösen távoztak a londoni egyeztetésről, és várják, hogy a brexit után végleg elüldözhessék a briteket a normandiai partoktól.

  • Nem sikerült békét kötni a kagylóháborúban

Nem sikerült megállapodni a francia és a brit halászoknak, hiába ültek le Londonban. Azért tört ki a kagylóháború a két ország között, mert más halászati szabályok vannak érvényben. A franciák szerint a britek kihasználják a náluk érvényben lévő halászati tilalmat és lefölözik a normandiai partoknál a kagylótermést. A feszültség odáig fajult, hogy a augusztusban a francia halászok blokád alá vették a lelőhelyeket, hogy akadályozzák a britek munkáját. 

„A britek 10-szer annyi kagylót tudnak kifogni, mint mit. Ezeknek a hajóknak 40-50 hálója van idén az írek a mi oldalunkra álltak és együtt űztük el a briteket” - mesélte egy halász.

A franciák felajánlották a brit halászoknak, hogy 15 méterrel közelebb jöhetnek a francia területen, de ezt nem fogadták el. A francia halászati szövetség erre azzal rukkolt elő, hogy a kagylók helyett 50 tonna tőkehal halászására adnak engedélyt, de ez sem volt meggyőző. A cérna azután pattant el, hogy az angol hajók a kifogott kagylókat az európai piacokon adják el. 

„Nem sokáig tudják ezt már megcsinálni a britek, 2019-ben elhagyják az Európai Uniót és akkor vége lesz ennek a rablásnak. Nem jöhetnek többet” - mondta egy másik halász.

Jövő márciusig marad a kakaskodás a normandiai partoknál, pedig Nagy-Brittaniában a lakosság jóformán nem eszik kagylót, Franciaországban ugyanakkor nagyon sok fogy belőle.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!