2019. május 23.,
csütörtök, Dezső napja

Nem maradt következmények nélkül az újságíró megölése

Hír TV

2018. október 22., hétfő 12:20, frissítve: hétfő 12:40

Németország nem hajlandó fegyvert eladni Szaúd-Arábiának, amíg Rijád nem tisztázza Dzsamal Hasogdzsi halálának körülményeit. Ezt Angela Merkel jelentette be egy berlini kampányeseményen.

Januárban egyszer már leállította Németország a szaúdi fegyvereladásokat, de szeptemberben ismét nagy összegű szerződést kötött a sivatagi királysággal. Közben a török hatóságok védőőrizet alá helyezték a meggyilkolt szaúdi újságíró menyasszonyát. Új biztonsági kamerával készített fényképeket mutattak be az egyik török televízióban. A fotókon jól látszik, hogy Dzsamál Hasogdzsi a biztonsági kordonnál elbúcsúzik a menyasszonyától, mielőtt október másodikán bemenne a szaúdi főkonzulátusra Isztambulban. A nőt vasárnap este, a török nagyváros kormányzója döntése alapján, védőőrizet alá helyezték. Ez azt jelenti, hogy a török rendőrség 24 órás megfigyelés alatt tartja.

Közben a szaúdi uralkodó, és az ország trónörököse, részvétét nyilvánította a meggyilkolt szaúdi újságíró hozzátartozóinak. A szaúdi állami hírügynökség közleménye szerint királyi ház legfőbb képviselői telefonon beszéltek Hasogdzsi idősebb fiával. Szaúd-Arábia csak szombaton ismerte be, hogy Dzsamál Hasogdzsi dulakodás közben, feltehetően egy fojtófogás miatt meghalt a főkonzulátuson. Emiatt eltávolították posztjáról a titkosszolgálat helyettes vezetőjét. A török hatóságok továbbra is azt állítják, hogy előre kitervelt politikai gyilkosság történt az isztambuli főkonzulátuson és a szaúdi titkosszolgálatok emberei végeztek különösen kegyetlen módon a rijádi kormányt régóta bíráló Hasogdzsival.

Vasárnap a Fox televízió interjút készített a szaúdi külügyminiszterrel. Azt elismerte, hogy biztonsági embereik mentek az épületbe, de szerinte nem az történt, amit a törökök mondanak, és azt sem tudják, hol a holttest.

Akik ezt tették, azt a hatáskörükön kívül cselekedtek. Nyilvánvaló, hogy borzasztó hibát követtek el. Ami tetézte a hibát, hogy megpróbálták elleplezni. Ez akármelyik kormány számára elfogadhatatlan– mondta Ádel Al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter.

A monarchia egyik legszorosabb szövetségese, az Egyesült Államok elnöke a beismerés után azt közölte, elégedetlen a magyarázattal. Donald Trump szerint számos kérdést még tisztázni kell a The Washington Post szaúdi újságírójának ügyében. Ahogy a német kancellár szerint is. Viszont Angela Merkel azt is bejelentette, országa egyelőre nem hajlandó fegyvereket eladni a rijádi vezetésnek.

Először is a leghatározottabban elítéljük a történteket. ... Másodszor azonnal tisztázni kell, mi történt, még messze vagyunk attól, hogy kiderítsük ezt, és a tetteseket felelősségre vonjuk. Harmadszor, egyetértek mindazokkal, akik azt mondják a fegyverek exportja, noha eddig is korlátozott volt, nem folytatódhat a jelenlegi körülmények között– nyilatkozta Angela Merkel. Németország szeptember végéig átszámítva 134 milliárd forint értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának. De a múlt hónapban megújított újabb szerződés végrehajtását felfüggesztette a berlini kormány.