2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Nem lesz kormányválság Olaszországban

Bizalmi szavazással fogadta el a római parlament felsőháza szerdán Matteo Salvini belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője migrációs-biztonsági törvénycsomagját, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátorainak egy része megtagadta ennek támogatását.

  • Nem lesz kormányválság Olaszországban

Matteo Salvini eloszlatta a kormányválságról az olasz sajtóban terjedő híreszteléseket, hangsúlyozva, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga a helyén marad és maradéktalanul teljesíti az olaszoknak tett ígéreteket..

Józan ésszel és alázattal minden megoldható - hangsúlyozta a Liga vezetője a Radio1 olasz közszolgálati rádióban. A Matteo Salvinihez közeli politikai források viszont az AGI olasz hírügynökségnek nagyon feszültnek nevezték a két kormánypárt vezetője közötti viszonyt. 

A június elején felállt kormányban már többször akadt ellentét az M5S és a Liga között, például amikor vita bontakozott ki a kikötők megnyitásáról a migráns-hajók előtt. A felmérések szerint a kormány kezdeti 60 százalék feletti támogatottsága hat hónap után csökkenést mutat, és a kormánypártok népszerűsége sem növekszik. Az M5S a választásokon szerzett 32,7 százalékról 28,2-re csökkent, a Liga a márciusi választásokon elért 17, százalékról október elejére 33,8-ra erősödött, azóta viszont már 30,4 százalékra gyengült.

A Matteo Salvini nevével fémjelzett migrációs csomagra 163-an voksoltak igennel, 59 volt a nemek száma, és 19 a tartózkodásoké. Ez az első alkalom, hogy törvény elfogadására a június 1-jén felállt M5S-Liga kormány bizalmi szavazáshoz folyamodott. Az M5S négy szenátora a szavazáskor kivonult az ülésteremből. A csomag körüli feszültséget az M5S szenátorai váltották ki, akiknek egy csoportja már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy nem szavazza meg a szerintük elfogadhatatlan rendelkezéseket. Arra hivatkoztak, hogy a Salvini-rendelet nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva szigorítja az olaszországi migrációs rendszert, intézkedései pedig az alkotmányellenesség és az alapjogok megsértését súrolják. Az M5S ezen szenátorai a szavazáskor kivonultak az ülésteremből.

Matteo Salvini már a szavazás előtt győzelemnek nevezte a migrációs-biztonsági csomag bevezetését. Közösségi oldalán azt írta szabályokat és rendet kíván adni Olaszországnak. A szeptemberben bemutatott és Salvini-rendeletként ismert intézkedéscsomag jelentősen szigorítja az olasz migrációs és nemzetbiztonsági rendszert.

Az Olaszországba érkező bevándorlókat ezentúl a jelenlegi 90 helyett 180 napig tartóztatják fel a regisztrációs központokban a pontosabb azonosítás érdekében. A táborokat - amelyekből eddig a menedékkérők napközben szabadon távozhattak - lezárják. Olaszország továbbra is nemzetközi védelemben részesíti a háború vagy más üldözés elől menekülőket, akiknek kérelmét kivizsgálják. Ezzel egy időben szigorítják az eddig más okból is kiadott humanitárius menedékkérelmek odaítélését. Az Olaszországba érkező emberek 26 százaléka mostanáig ugyanis majdnem automatikusan azonnali, bármilyen ellenőrzés nélküli humanitárius menedékjogot valójában azonban az érkezőknek 7 százaléka számít "valódi" menekültnek. A rendelet ezért pontosan megszabja, hogy Olaszországba érkezését követően mely esetekben kérhet valaki menedékjogot humanitárius okokból. 

Mindez a gyakorlatban a befogadó központok átalakítását is jelenti: eddig a nemzetközi védelemben részesülők és a más okból humanitárius menedékjogot kérők ugyanazokba a táborokba kerültek, ezentúl azonban az utóbbiak az illegálisbevándorló-központokban várnak majd kérelmük elbírálására. Kivételt egyedül a kiskorúak jelentenek. A rendeletcsomag szerint ha valaki menedéket kap, majd bűncselekményt követ el, és első fokon elítélik, elveszíti menekültstátusát. Szintén elveszíti menekültstátusát és kiutasítják azt, akit a hatóságok veszélyesnek ítélnek meg. A terrorizmussal vádolt olasz állampolgárságú bevándorlót megfoszthatják olasz állampolgárságától. Tovább szigorítják a menedékkérők fellebbezésének feltételeit.

Az olasz belügyminisztérium friss adatai szerint jelenleg csaknem 145 ezer ember van a különböző olaszországi táborokban, és év eleje óta 40 ezer menedékkérelmet nyújtottak be. Szigorítják a házasság útján vagy másképpen szerezhető olasz állampolgárság elbírálását is, amelynek idejét az eddigi 24 hónapról 48-ra emelik, valamint közepes szintű olasz nyelvtudáshoz kötik. Betiltják az utcai koldulást. A törvény a képviselőház elé kerül, ahol nem kizárt az újabb bizalmi szavazás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!