2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Nem lesz Déli Áramlat: Putyin és az EU egymást hibáztatja

Az unió ellenkezése miatt hiúsul meg a Déli Áramlat építése – Vlagyimir Putyin ezzel indokolta a beruházás leállítását. A gázvezeték Ukrajna megkerülésével szállított volna gázt Dél-Közép-Európába, így Magyarországra is. Az uniós országok fenntartással kezelik a bejelentést, hazánk eddig négymilliárd forintot költött az előkészületekre.

A Déli Áramlat Oroszországból indult volna, a gáz a fekete tengeren át Bulgáriába, majd onnan észak felé Szerbia és Magyarország érintésével érkezett volna az Európai Unióba. A cél: Ukrajna kiiktatása volt, vagyis, hogy az energiaellátás ne Kijev döntésétől függjön, a gázviták miatt az elmúlt években ugyanis Ukrajna többször elzárta a csapokat. A beruházás leállítását Törökországban jelentette be az orosz elnök. „Szerintem az Európai Unió álláspontja ebben a kérdésben negatív volt. Semmilyen formában nem segítette ezt a projektet, inkább akadályozta. Ha Európa nem akarja megvalósítani, akkor nem valósítjuk meg” – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

A gázvezeték-rendszer a tervek szerint a Fekete-tenger alatt húzódott volna, ehhez azonban Bulgária jóváhagyására is szükség lett volna. Az Európai Bizottság nyomására azonban Szófia nem állt ki az elképzelés mellett. Brüsszel elsősorban azért kifogásolta a projektet, mert a vezetéket üzemeltető Gazprom nemcsak tulajdonosa, de üzemeltetője is lett volna a Déli Áramlatnak. Ez pedig uniós szabályokba ütközik. „Ha Oroszország eleget tesz az európai jogszabályoknak nem tudom elképzelni, hogy bárkinek is ellenvetése lett volna ezzel a beruházással szemben. Eddig a pontig azonban Oroszország nem adott semmilyen jelzést, hogy eleget kívánna tenni az EU-s szabályoknak” – mondta Rosen Plevneliev bolgár elnök.

Az Európai Bizottság szerint még nem lefutott az ügy, folytatnák a tárgyalásokat december 9-én. „Amikor azt mondom, hogy az unió álláspontja nem változott akkor ez azt jelenti, hogy bármi ami az unió területén zajlik és uniós partnerekkel történik az unió jogszabályai szerint kell, hogy működjön. Oroszország döntése vagy bejelentése azt jelenti, hogy sürgőssé vált számunkra, az unió energiabiztonsága szempontjából, hogy ne csak az útvonalakat kelljen újraszervezni, hanem a forrásokat is” – mondta Federica Mogherini az európai unió külügyi főképviselője.

Szerbia: A nagyhatalmak játszmáit fizetjük

A szerb miniszterelnök nem örült az orosz bejelentésnek. „Úgy hisszük, hogy a Déli Áramlat gyümölcsöző volt Szerbia számára és a legerősebb nyomás ellenére sem tántorodtunk el. A nagyhatalmak játszmáinak az árát fizetjük most, de a szerb lakosságnak nem kell tartania a téltől: megoldjuk a gázellátást az országban” – szögezte le Aleksandar Vucic.

Mire használható az eddig befektetett munka?

Magyarországnak eddig négymilliárd forintjába került a Déli áramlat magyar szakaszának előkészítése. „Elkezdődtek bizonyos tervezési előkészületi munkák, felépítettünk egy szervezetet, fele-fele álltuk ezeket a költségeket a Gazprommal. Ha nem valósul meg ez a projekt, kérdéses, hogyan és milyen mértékben használhatók egyéb projektek szempontjából” – mondta Harmati György, az Magyar Villamos Művek Zrt. stratégiai igazgatója.

Szijjártó: Új energiaellátási lehetőségeket kell keresni

A magyar külügyminiszter Brüsszelben a NATO külügyminiszteri találkozója előtt reagált a történtekre. Azt mondta: Magyarország tudomásul veszi Moszkva döntését, de a hosszú távú energiaellátás biztonsága érdekében új lehetőségeket kell keresni. Szijjártó Péter azt sem zárta ki, hogy Azerbajdzsánból a déli folyosón keresztül érkező gáz jusson el Közép-Európába.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!