2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Nem jut elég élőhely a medvéknek Romániában

Folyamatban van Romániában a medvék genetikai minták alapján történő egyedbecslése. Az előzetes eredmények alapján több ezer medvének nem jut megfelelő élőhely. A helyzetet csak rontja, hogy ezen élőhelyek is egyre csak veszítenek eltartóképességükből. Bukarestből Hermann Endre tudósított.

  • Nem jut elég élőhely a medvéknek Romániában

A környezetvédelmi minisztérium korábban már elvégzett egy egyszerűsített felmérést. Ebből kiderült, hogy körülbelül 8000 medve él az országban. Most ezt igazolni látszik az a szakszerű genetikai vizsgálat, amely részletes képet hivatott adni a teljes medvepopulációról.

Az eddig kielemzett minták alapján 3000 medve már bizonyítottan él Romániában. Ha a további eredmények is hasonló modellt követnek, beigazolódni látszik a korábban felmért körülbelül 8000-res egyedszám.

A szakemberek szerint Románia csak feleennyi nagyvadat képes megfelelő körülmények között eltartani. Tehát minden második medve éhezik, vagy az emberi településekre, mezőgazdasági területekre kénytelen bejárni élelemért. A környezetvédelmi tárca korábban évente több, mint 400 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, azonban 2016-ban betiltották a medvepopuláció ilyen jellegű szabályozását. A medvék pedig féktelenül elszaporodtak Romániában. Az utóbbi években ötvenszeresére nőtt a nagyvadak okozta károk száma. Amíg korábban mindössze 7, nagyrészt erdélyi megyékből érkeztek medvekárok, tavaly már háromszor annyi közigazdasági egység, tehát az ország fele érintett volt. A lakott területekre egyre gyakrabban belátogató nagyvadak számos esetben okoznak személyi sérülést és anyagi kárt is.

Az elmúlt néhány héten különösen megszaporodtak az amúgy is gyakori medveészlelések és medvekárok. Ugyanis a medvék ilyenkor készülnek a téli időszakra, tehát meglehetősen nagy mennyiségű táplálékra van szükségük, hogy hónapokig bírják étel és víz nélkül. A múlt héten például Székelyföldön a hatóságoknak két nagyvadat is ki kellett lőni, Korondon és Csíkszeredában. Ahová gyümölcsért ment medve, veszélyeztetve az ott lakók életét. A tegnap reggel pedig Sepsiszentgyörgyön riasztották a lakosokat, hogy medve kószál a város területén. Kovászna megyében a múlt héten pár óra leforgása alatt két medvegázolás is történt. A jelentős anyagi kárt leszámítva súlyos személyi sérülés nem történt. Mindkét alkalommal nagyvad elpusztult a balesetben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarországnak ismét igaza lett

Magyarországnak ismét igaza lett

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!