2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Nem felhőtlen az öröm a CSU-nál, de már készülnek a kormányalakításra

12 százaléknyi szavazót veszített a bajor tartományi választáson a kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) – a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg az exit poll szerint. A második legerősebb párt a Zöldek lesznek, és 11 százalékkal bejutott a tartományi parlamentbe a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért párt. A szociáldemokrata párt mélypontra került, a szavazatok 10 százalékát kapták, a liberálisok ugyanakkor visszakerültek a Landtagba.

  • Nem felhőtlen az öröm a CSU-nál, de már készülnek a kormányalakításra

Nem volt felhőtlen öröm a CSU pártközpontban. A Bajorországot a második világháború vége óta folyamatosan kormányzó keresztényszociális párt elvesztette az abszolút többségét. Az előrejelzések szerint a szavazatok 35 százalékát szerezték meg, így kénytelenek koalíciós partner után nézni. 12 százalékot veszítettek az előző választáshoz képest. Ez eddig a párt történetében egyszer fordult elő.

„Nincs könnyű napja a CSU-nak. Nem értünk el jó eredményeket. Ezek az eredmények fájdalmasak a párt számára még akkor is, ha a végeredmény nincs meg. Alázattal elfogadjuk ezt az eredményt és ebből tanulni kell. Fel kell dolgozni ezt, de egy dolog tiszta: a korábbi előrejelzésekhez képest a CSU a legerősebb párt, amely tovább tud kormányozni” – mondta Markus Soeder, bajorországi tartományi miniszterelnök.

A párt elnöke Horst Seehofer a szövetségi belügyminiszter a rossz eredmény ellenére jelezte, hogy nem kíván lemondani.

Seehofer szerint a CSU megkapta a felhatalmazást a bajor választóktól a kormányzás folytatására. Azt ő is elismerte, hogy pártja nem ért el jó eredményt, és ennek okait fel kell dolgozni, de a következő időszakban „egységesen és teljes erővel” a választóktól kapott felhatalmazás megvalósítására, a kormányalakításra kell összpontosítani.

A Zöldek lettek a második legerősebb politikai erő Bajorországban. A párt lényegében megduplázta az 5 évvel ezelőtti eredményét és a 18 százalékkal középpárttá erősödtek helyi szinten. Ez szövetségi szinten is nagyon fontos eredmény, nem véletlen a párt szövetségi vezetői is Bajorországban ünnepeltek.

„Ennek a Bajorországnak szüksége van végre egy olyan pártra, ami megoldja az emberek problémáit ahelyett, hogy állandóan új problémákat gyárt. És pontosan emiatt ez a választási eredmény már most megváltoztatta egész Bajorországot, és ezért nagy-nagy köszönet” – mondta Katharina Schulze, a párt listavezetője.

A választás másik nyertese a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért párt, amely most először jutott be a tartományi parlamentbe és máris 11 százalékkal.

„Ez az eredmény egyben egy üzenet Angela Merkelnek, hogy mennie kell! Mi vagyunk a természetes utóda a CSU-nak, mi állunk ki a hagyományokért, a családokért és Bajorországért. Bajorország földje áldott kedves barátaim” – ünnepelt Katrin Ebner-Steiner, Afd-jelölt.

A bevándorlásellenes párttal kizárt minden együttműködést a CSU. A párt elnöke szerint az AFD nem polgári párt és a CSU-tól jobbra áll. A koalíciós társként azonban szóba jöhet a Szabad Bajor Választók Pártja, a Zöldek, és a Liberálisok, akik 5 év után visszatérhetnek a bajor tartományi parlamentbe. A Szociáldemokraták katasztrofális eredményt értek el: a párt a szavazatok mindössze a 10 százalékát szerezte meg. A radikális baloldali Linke párt Bajorországban nem tudta megugrani a parlamenti küszöböt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Jogállami megoldás, hogy Magyarország szavazata nélkül küld újabb eurómilliárdokat Ukrajnának az Unió?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!