2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Napi aktuális 04:00

Külföld

Nem érik be lakókocsikkal a cigányok

Lakókocsikat ad a felvidéki Nagyida vezetése azoknak a cigányoknak, akik elhagyják és lebontják a helyi romatelepen engedély nélkül felépített putrijaikat. A Hír Televízió Célpont című műsorának azonban a romák azt mondták: nem elégedettek ezzel a megoldással, mert inkább házat szeretnének. A polgármester szerint idén is adtak nekik szociális bérlakásokat, de azokat úgy lelakták, mintha 10 éve kapták volna.

A felvidéki Nagyida romatelepét több száz méter hosszú betonfallal választják el a település többi részétől. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy a kisgyerekek ne futhassanak ki a főútra. A Célpont riporterének Nagyida polgármestere azt mondta: a legtöbb viskó engedély nélkül épült. A településvezetés úgy kezdte el felszámolni a telepet, hogy lakókocsit adnak annak a családnak, aki elhagyja és lebontja illegális putriját.

„A község ezeket a lakókocsikat jóváhagyta. 15 lakókocsi körülbelül hatvanezer euróba került. Sokkal jobb körülmények közt fognak most lakni, mint idáig laktak, mert mostanáig csak ilyen összetákolt deszkákból volt nekik a megélhetés” – mondta a Célpontnak Beluscsák Gyula polgármester.

A romák azonban inkább házakat szeretnének: „Hát ez nem jó, a malingotka. A házak jobbak, mint a butkák. Mert a butkában meg fognak fagyni a cigányok benne. Valamit kell csinálni, házakat, nem ezeket a butkákat” – mondta az egyik roma nő.

Korábban szociális lakásokat is építettek a nagyidai cigányoknak. Az egyikben a Célpont stábja is járt: a másfél szobás lakásban 16-an élnek. A polgármester szerint ez a program sokkal költségesebb volt, mint a lakókocsik, és hamar le is lakták a roma családok az ingatlanokat. „Ez év tavaszán, áprilisban, ha jól emlékszem, májusban átadtunk tizenhárom szociális lakást. Sajnos három darab úgy meg van rongálva, mintha 10 éve adtuk volna át. Tehát nem becsülik ezeket a házakat egyáltalán” – mondta Nagyida első embere.

A településvezetés egyébként évek óta lekapcsolja éjféltől reggelig a közvilágítást. A cigányoktól ugyanis úgy hallották, hogy félnek a sötétben. A rendőrségi adatok szerint azóta drasztikusan lecsökkent a lopások száma.

Tekintse meg a Célpont teljes műsorát!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!