2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 11:00

Külföld

Nem engedték a bosnyák civilek, hogy migránsokat telepítsenek a falvakba

Civilek tiltakozása miatt nem tudták elszállítani a bosnyák hatóságok a migránsok által felgyújtott lipai menekülttábor lakóit. A bevándorlók, akiket ideiglenesen laktanyákban szállásolták volna el, a buszokon éjszakáztak, majd visszaküldték őket a leégett központba.

  • Nem engedték a bosnyák civilek, hogy migránsokat telepítsenek a falvakba

Nem tudtak bejutni a migránsokat szállító buszok több boszniai befogadóállomásra. A járművek Lipa település mellett álldogáltak. Egy összehangolt megmozdulás miatt nem indulhattak el a környező településekre. Kedden és szerdán ugyanis négy bosnyák település lakói tüntettek az ellen, hogy a hatóságok a Lipa melletti illegális táborban összegyűlt bevándorlókat átszállítsák a közelükbe. A menedékkérők így kénytelenek voltak a buszokon éjszakázni.

A társadalmi ellenállás célt ért, és a rendőrök nem tudták elköltöztetni a migránsokat. A Bihács közelében lévő illegális tábort uniós nyomásra, humanitárius okokra hivatkozva még karácsony előtt zárták be. Emberi jogvédő szervezetek szerint ugyanis katasztrófával fenyegetett, hogy nincs áram, vezetékes víz és fűtés sem a táborban.

A bevándorlók ugyanakkor december 23-án, a központ kiürítésekor felgyújtották sátraikat. A hatalmas ideiglenes építmények sűrű fekete füsttel lángoltak, másnapra pedig teljesen kiégtek. Így aztán a sikertelen áttelepítés után nem is tudtak hová menni a bevándorlók, mint az erdőbe.

Szarajevó úgy döntött, hogy a telep helyén konténertábort létesít, amelyben meglesznek a Brüsszel által elvárt szolgáltatások, ehhez azonban ideiglenesen el kell költöztetni a lakókat, amelyre azonban a civil akciók miatt nem került sor.

Bosznia-Hercegovinába idén több mint 13 ezer migráns érkezett. A balkáni országnak ugyanakkor nincs elég anyagi forrása arra, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson a bevándorlóknak.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyarázkodni kényszerült Olaf Scholz

Magyarázkodni kényszerült Olaf Scholz

Az Európai Unió tárgyalt egy Oroszország elleni újabb szankciós csomagról, amely megtiltaná a tagoknak az orosz cseppfolyósított földgáz európai terminálokon keresztül történő reexportálását, Németország azonban ellenezte az intézkedést – írja uniós diplomatákra hivatkozva a Politico.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!