2021. április 22.,
csütörtök, Csilla, Noémi napja

Nem engedték a bosnyák civilek, hogy migránsokat telepítsenek a falvakba

Hír TV

2020. december 31., csütörtök 08:15

Civilek tiltakozása miatt nem tudták elszállítani a bosnyák hatóságok a migránsok által felgyújtott lipai menekülttábor lakóit. A bevándorlók, akiket ideiglenesen laktanyákban szállásolták volna el, a buszokon éjszakáztak, majd visszaküldték őket a leégett központba.

Nem tudtak bejutni a migránsokat szállító buszok több boszniai befogadóállomásra. A járművek Lipa település mellett álldogáltak. Egy összehangolt megmozdulás miatt nem indulhattak el a környező településekre. Kedden és szerdán ugyanis négy bosnyák település lakói tüntettek az ellen, hogy a hatóságok a Lipa melletti illegális táborban összegyűlt bevándorlókat átszállítsák a közelükbe. A menedékkérők így kénytelenek voltak a buszokon éjszakázni.

A társadalmi ellenállás célt ért, és a rendőrök nem tudták elköltöztetni a migránsokat. A Bihács közelében lévő illegális tábort uniós nyomásra, humanitárius okokra hivatkozva még karácsony előtt zárták be. Emberi jogvédő szervezetek szerint ugyanis katasztrófával fenyegetett, hogy nincs áram, vezetékes víz és fűtés sem a táborban.

A bevándorlók ugyanakkor december 23-án, a központ kiürítésekor felgyújtották sátraikat. A hatalmas ideiglenes építmények sűrű fekete füsttel lángoltak, másnapra pedig teljesen kiégtek. Így aztán a sikertelen áttelepítés után nem is tudtak hová menni a bevándorlók, mint az erdőbe.

Szarajevó úgy döntött, hogy a telep helyén konténertábort létesít, amelyben meglesznek a Brüsszel által elvárt szolgáltatások, ehhez azonban ideiglenesen el kell költöztetni a lakókat, amelyre azonban a civil akciók miatt nem került sor.

Bosznia-Hercegovinába idén több mint 13 ezer migráns érkezett. A balkáni országnak ugyanakkor nincs elég anyagi forrása arra, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson a bevándorlóknak.

Hír TV