2024. 10. 14. Hétfő Helén napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Borsody László – a magyar kard géniusza 11:00

Külföld

Nem elfogadható az atomerőművek elleni fegyveres támadás

A szakértő az atomerőművek védelmének fontosságáról beszélt a Magyar Nemzetnek.

  • Nem elfogadható az atomerőművek elleni fegyveres támadás

Az ukrán–orosz konfliktus közepette az egész világon folyamatosan kiemelt figyelmet kap a zaporizzsjai atomerőmű és az utóbbi hetekben az oroszországi kurszki atomerőművel kapcsolatos híradások. A békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények, köztük az atomerőművek elleni fegyveres támadás vagy az ezzel való bármilyen fenyegetés semmilyen módon nem elfogadható, hiszen a nukleáris biztonságnak meg kell előznie bármilyen más szempontot – mondta el lapunk megkeresésére Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő a közelmúlt eseményei kapcsán, megjegyezve, hogy sajnálatos módon azt láthatjuk, a hivatkozott két atomerőmű esetében folyamatosan sérül ez az alapelv, ami komoly aggodalomra adhat okot világszerte.

Általánosságban fogalmazva az atomerőműveket alapvetően úgy tervezik, hogy képesek legyen ellenállni bizonyos külső és belső hatásoknak, de egyáltalán nem arra, hogy háborús helyzetben bármilyen tüzérségi vagy egyéb támadás érje őket, hiszen ezek mind-mind növelik a kockázatot. A zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban elmondható, hogy az adott telephely hat, VVER–1000 típusú egysége már hosszú ideje hideg leállított állapotban van, ami a harci események közepette biztonságosabb, mintha ezek üzemelnének. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legutóbbi jelentése megerősíti, hogy elegendő víz áll rendelkezésre a blokkok biztonságos hűtéséhez. Ugyanakkor a telephelyen augusztus 11-én támadás történt, amelynek következtében az egyik hűtőtoronynál tűz keletkezett. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a zaporizzsjai atomerőművel csernobili típusú és nagyságú baleset technológiai és fizikai okokból nem következhet be.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA!

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Több izraeli katona meghalt a Hezbollah dróntámadásában

Több izraeli katona meghalt a Hezbollah dróntámadásában

Négy 19 éves katona meghalt, hét súlyosan megsebesült a Hezbollah, az Iránból támogatott libanoni síita terrorszervezet izraeli laktanya elleni dróntámadásában vasárnap este – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) hétfő reggel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!