2019. augusztus 22.,
csütörtök, Menyhért, Mirjam napja

Nem az ünneplés a megfelelő szó a Brexit kapcsán

Hír TV

2019. január 11., péntek 17:59, frissítve: péntek 18:25

A magyarok nagyon sokkal járulnak hozzá Nagy-Britannia jólétéhez, mint ahogy más uniós állampolgárok is. De ez nemcsak rájuk vonatkozik, hiszen nagyon sok magyar aggódik a barátaiért, a családjáért, akik Nagy-Britanniában élnek és dolgoznak - nyilatkozta a Hír TV-nek Iain Lindsay brit nagykövet.

Március végével egy új világba fogunk átlépni, ha nincs megállapodás. Mi ezt nem szeretnénk, nem erre készülünk, de terveznünk kell arra az esetre is, ha nem lesz megegyezés – mondta a HírTV-nek Nagy-Britannia budapesti nagykövete Iain Lindsay a Brexit kapcsán. 

„Egy megállapodás nélküli kilépés esetén a legfontosabb feladatunk, hogy minimalizáljuk a károkat és a kockázatot” – mondta a nagykövet. „Garantáltuk például az oktatás esetében, hogy a folyamatok mennek tovább, itt nem lesz változás. Nagyon sok ilyen eshetőségre felkészülő intézkedésünk inkább gyakorlati dolog. Ilyen például a vámok területe, vagy a Csatornán át érkező árué, vagy a légiforgalomé, ahol garantálnunk kell, hogy a folyamatok a megszokott módon mennek tovább” – fejtette ki.

A magyar politikai vezetők pedig szinte mind ilyen üzenetet küldtek: Tiszteletben tartjuk a döntést, hogy elhagyjátok az Európai Uniót, megértjük, elfogadjuk, tudomásul vesszük. Nem hibáztatunk titeket, inkább Brüsszelt. Ugyanakkor szomorúak is vagyunk, hiszen egy olyan barátot veszítünk el, aki mindig felszólalt az érdekünkben, ennek a régiónak az érdekében Brüsszelben– mondta hazánk kapcsán Iain Lindsay.