2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Nem akartak békésen távozni a földfoglalók

Zsidó telepesek és izraeli katonák csaptak össze Ciszjordániában. A hadsereg egy illegális települést számolt fel, melyet palesztin területen hoztak létre zsidó civilek. A megszállt palesztin területeken több mint 120 hasonló kolónia van. Az ENSZ mindegyiket törvénytelennek tartja.

Az izraeli hadsereg csak erőszakkal tudta kitelepíteni azokat a zsidókat, akik elfoglalták a palesztin területet. A ciszjordániai Migron telepet még az izraeli bíróság is törvénytelennek minősítette. Ötven család élt itt, közülük csak harminc távozott békésen. „Ezt a földet törvényesen szereztük, és most az izraeli kormány antiszemitizmusa miatt veszítjük el” – fogalmazott az egyik kitelepített zsidó férfi.

Izrael a hatvanas években szállta meg Ciszjordániát. A területet az izraeli hadsereg ellenőrzi, de a föld a palesztinoké. Összesen 121 zsidó telep van, 320 ezer zsidó él itt. A területet általában nem erőszakkal veszik el, hanem fizetnek érte a palesztinoknak. Most is azt állítják, hogy a földet megvásárolták, de a szerződés a jeruzsálemi törvényszék szerint is érvénytelen.

„Betartatjuk a törvényeket az országban” – közölte korábban Benjamin Netanjahu. Izrael miniszterelnöke szerint ahhoz, hogy a telepesek rendszere jól működjön és megerősödjön, a törvénytelenségeket fel kell számolni.

Felmérések szerint az izraeli lakosságnak a fele támogatja, fele pedig elutasítja, hogy telepek létrehozásával bővítsék az ország területét. A földfoglalást viszont az ENSZ teljes egészében törvénytelennek tartja, határozatuk szerint minden zsidó telepet fel kellene számolni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!